El cos dels Mossos d'Esquadra manté a la Regió Central -i a la resta del país- el mateix nivell de vigilància per alerta terrorista des que es van produir els atemptats a la revista Charlie Hebdo de París, el 7 de gener. Des de fa més de vuit mesos el nivell és de 4 d'una escala de 5 per l'amenaça del gihadisme. Des que es va desplegar la policia catalana, el 2008, mai no s'havia perllongat tant aquest nivell d'alerta terrorista, i les mesures d'autoprotecció dels agents de la Catalunya Central i la vigilància que comporta ja s'estan convertint en una rutina.

Sense concretar els llocs específics que vigilen diàriament, l'oficina del portaveu dels Mossos d'Esquadra de la Regió Central explica que sobretot es té cura dels mitjans de transport de viatgers, dels llocs de màxima afluència de persones -com centres comercials- i dels grans esdeveniments que arrosseguen un públic nombrós. Quan es va produir l'atemptat a la revista francesa, la vigilància a l'exterior de les comissaries va augmentar i des de llavors no s'ha abaixat la guàrdia. I és que ser al nivell 4 comporta estar molt atents a les infraestructures i als equipaments que han estat atacats en altres països.

Les mesures d'autoprotecció dels agents de la policia catalana també són una part important davant l'amenaça del gihadisme, fins al punt que s'ha orientat els agents sobre quines precaucions han d'adoptar per protegir-se quan no estan de servei. Canviar de ruta per anar de la comissaria a casa, mirar sota el cotxe quan l'agafen i estar amatents a l'entorn on cada agent es mou habitualment ja s'ha convertit en una activitat quotidiana entre el personal del cos de la policia catalana de la regió central, i de la resta del país. Són, de fet, mesures que ja s'aplicaven quan ETA atemptava. Tot i això, la policia catalana prefereix no detallar el protocol d'autoprotecció per no donar pistes.