La Fiscalia i els advocats de Lluís Corominas, el gendre de la família de joiers Tous, han arribat a un acord de conformitat per evitar que se celebri un nou judici per la mort d'un lladre ara fa nou anys, tal i com va dictar el Constitucional el juny passat després que el TSJC i el Suprem anul·lessin l'absolució. Arran d'aquest pacte, el ministeri fiscal ha modificat el seu escrit de conclusions provisionals i ha canviat la seva qualificació de l'homicidi, de dolós a imprudent. D'aquesta manera, ha passat de demanar set anys i mig de presó (els que havia demanat al final del primer judici) a únicament dos anys de presó. Una pena acceptada per Corominas, que no haurà de complir perquè no té antecedents penals i perquè ja ha satisfet la indemnització de 310.000 euros a la família de la víctima, que ara fa un any es va retirar del cas.

En l'escrit de conclusions pactat, que la fiscalia ha fet públic aquest divendres al matí, el ministeri fiscal ha modificat el relat dels fets sobre el moment en què Lluís Corominas va disparar dos trets contra el cotxe on hi havia dos presumptes assaltants del xalet de casa dels seus sogres, a Pineda de Bages. En el nou redactat, la fiscalia afirma que Corominas, tot i que era conscient del risc que els trets suposaven per a la vida dels ocupants del cotxe, "confiava que la seva acció no produiria cap lesió en la seva integritat física". En el text, la fiscalia manté el que ja va afegir al final del primer judici, fa quatre anys: que Corominas va disparar amb l'objectiu d'impedir la fugida dels seus lladres, cosa que ja aleshores va significar que rebaixés fins a set anys i mig de presó la seva petició inicial d'onze anys.

El gendre dels Tous va ser jutjat el maig del 2011 per haver matat d'un tret el desembre del 2006 un presumpte lladre a l'exterior de la casa dels seus sogres, a Pineda de Bages. La víctima era a fora de la finca, a l'interior d'un cotxe aparcat al costat del xalet, on hi acabaven d'entrar dos assaltants. El gendre dels Tous va ser jutjat per un tribunal popular, que el va absoldre del delicte d'homicidi de què l'acusaven tant la fiscalia com l'acusació particular, ja que va entendre que havia actuat en legítima defensa, pres d'una por insuperable que el va fer interpretar erròniament un gest de la víctima, ja que va creure que anava a agafar una pistola. Posteriorment, els organismes superiors van anul·lar la sentència absolutòria en concloure que era arbitrària i mal fonamentada. I aquest juny passat, el Constitucional va confirmar l'anul·lació de la sentència i la repetició del judici.

L'arribada d'aquest acord amb la fiscalia significa que la defensa de Corominas assumeix que el gendre dels Tous no va ser pres per cap atac de pànic insuperable que el fes interpretar erròniament un gest del lladre, que era el motiu principal pel qual demanava l'absolució. El pacte, tal i com succeeix amb tots els acords de conformitat, haurà de ser ratificat davant d'un jutge.