Només l'any 2012, set persones van morir a Catalunya quan eren reduïdes per agents de diversos cossos policials. Una d'elles va ser el manresà Sergio Escobar, un reicindent buscat per la justícia que va tenir una aturada cardiorespiratòria just després de ser emmanillat pels Mossos a l'avinguda Universitària de Manresa. La jutge va arxivar el cas perquè va concloure que Escobar havia mort de manera natural pels problemes cardíacs que tenia i per la forta resistència que va oferir per evitar ser emmanillat.

Hi ha hagut altres casos que també han quedat arxivats, com el d'un home que causava aldarulls a la plaça Molina de Barcelona, l'abril del 2014, i que després es va saber que era un malalt mental i que, en el moment dels fets, patia un brot. L'actuació policial va ser correcta, va concloure la jutgessa.

En canvi, altres casos de morts sí que han tirat endavant judicialment i estan pendents de judici. El cas més conegut és el del Raval, en què l'empresari Benítez va morir després de ser colpejat per mossos, sis dels quals s'enfronten a onze anys de presó. A Sant Esteve Sesrovires, un policia local també espera judici per haver utilitzat l'estrangulament a un fugitiu a qui volia reduir. L'ofegament va ser un factor clau per a la seva mort, segons va concloure el forense.

L´exlluitador de jujitsu manresà Gil Garcia, que durant molts anys va aconseguir medalles als campionats d´Espanya, d´Europa i del món, actualment és policia a la Guàrdia Urbana de Barcelona, on és el referent de defensa personal al cos. Sensibilitzat per aquests casos, Garcia s´ha dedicat a investigar-los i, en aquests moments, està fent un curs de formació a la Guàrdia Urbana, per on passen tots els agents del cos i els ensenya les tècniques que han d´ultilitzar en la reducció de persones agitades i, sobretot, quines no han de fer servir. Alhora, treballa en l´elaboració d´un protocol amb tots els cossos d´emergències, incloent-hi el SEM, per a aquest tipus de casos.