L'Associació de Propietaris Forestals de l'Entorn de Montserrat (APFEM) reclama a l'administració ajuts econòmics per recuperar el bosc cremat per l'incendi d'Òdena i també per continuar netejant la zona forestal de tot el voltant del parc natural. L'entitat lamenta que més de la meitat de bosc cremat ja va resultar afectat per l'incendi del 1986, i xifra en dos milions d'euros els danys causats.

La vicepresidenta de l'APFEM i una de les propietàries afectades, Adela Suñer, constata que la regeneració del bosc serà difícil en tota aquella part que ja ha estat cremada dues vegades. "Un bosc no és adult fins que els pins tenen 50 anys. Els nostres tenien ara gairebé 25 anys, cosa que fa difícil la regeneració espontània: sense ajuda no podrem recuperar-los", adverteix. "Precisem disposar de maquinària apropiada (com ara trituradores i excavadores tipus oruga), poder llançar llavors de manera selectiva... tenim un pla, però demanem recursos públics per poder-lo fer possible", diu.

D'altra banda, Suñer demana "canviar els protocols d'actuació" en l'extinció dels incendis, ja que lamenta que, en el cas del foc d'Òdena, no s'utilitzessin hidroavions durant les tres primeres hores de l'incendi. "Demanem prioritzar l'ús dels hidroavions des de la segona hora de l'incendi. Hem vist i hem viscut com en tres o quatre hores l'àmbit de l'incendi queda definit. Demanem una revisió acurada de protocols i prioriats".

Suñer explica que l'Associació de Propietaris Forestals pot oferir "un projecte de ramaderia sostenible per donar impuls econòmic al territori, rutes d'observació de la natura, promogudes pel patronat de la muntanya de Montserrat, i camins singulars. La zona afectada és zona de pas tant del camí de Sant Jaume com del de Sant Ignasi", explica l'APFEM.

L'entitat lamenta que, a banda dels dos milions d'euros amb què es valoren els danys, el cost d'extinció de l'incendi va superar "els 1,5 milions d'euros". Per aquest motiu, assenyala, "l'impacte econòmic directe ha estat superior als 3 milions d'euros". Segons constata, "la despesa és pública i, per tant, la factura dels incendis la paguem tots. És convenient assumir una factura per incendi de 3 milions d'euros a càrrec de tots?", es pregunta l'APFEM.

L'associació explica que continuarà treballant tal com ho ha fet la darrera dècada. "L'entitat va ser creada l'any 2003 per la Diputació de Barcelona amb la finalitat de restaurar i millorar la superfície forestal cremada el 1986 i el 1994. Aquesta associació fa dotze anys que treballa a la zona, principalment fent aclarides de boscos. L'últim any ha donat un impuls importantíssim a la feina, gràcies a l'obtenció d'una subvenció de la Unió Europa a càrrec del programa Life". I conclou: "estàvem en aquests moments en una situació immillorable, amb una part de les finques i pel camí de tornar a aconseguir projectes que arrelin al territori i que, per tant, ens fessin aspirar a tornar a tenir espais naturals rendibles. Deixarem que es perdi tot això?".