"Si continuem amb la mateixa pauta de l'any passat, això vol dir que, des d'ara fins a final d'any, encara es perdran 60 boletaires més en el conjunt de Catalunya", avisa el director territorial d'Interior a les comarques centrals, Eduard Freixedes. Això significa que, prenent de referència l'estadística de l'any passat, una vintena d'aquests 60 boletaires es perdran als boscos del Berguedà i de l'Alt Urgell, les dues comarques del país que van liderar el 2014 la xifra de recerques.

Com que la temporada de bolets es preveu tan bona com la del 2014, els Bombers han iniciat una campanya informativa per evitar precisament repetir aquesta xifra de boletaires perduts. L'any passat hi va haver 86 recerques a tot el país i enguany, des del començament de temporada, ja se n'han fet 25. El 2014, l'Alt Urgell i el Berguedà van liderar el rànquing de recerques, amb 15 i 13, respectivament. De moment, aquest any van per un camí similar: el Berguedà ja n'acumula sis (gairebé la meitat de totes les de l'any passat), mentre que l'Alt Urgell en registra cinc.

El Ripollès també és enguany una de les comarques amb més recerques, cinc de moment. Pel que fa a les altres comarques de la Catalunya Central, al Solsonès n'hi ha hagut dues (només una menys que en tot l'any passat), i a la Cerdanya, una (una menys també que en tot el 2014). Al Moianès, la temporada passada n'hi va haver tres, i al Bages, dues. Enguany no n'hi ha hagut cap, de moment.

El cap de Bombers de la Regió Centre, Francesc Boya, alerta que la xifra de recerques fins ara "és elevada", tenint en compte que la temporada de bolets encara no ha entrat als mesos de més activitat. Boya assenyala que molta gent entra al bosc a buscar bolets "sense anar preparada".