El clima d'inseguretat ciutadana que es viu des d'aquest estiu a la urbanització del Calvet de Sant Salvador de Guardiola ha acabat esclatant aquesta setmana amb dos atacs consecutius violents i de presumpte caire xenòfob contra el centre de menors l'Estrep, situat al mateix municipi, a qui alguns veïns fan responsable dels darrers robatoris que hi ha hagut al barri, fet que es nega des del centre.

Els Mossos han detingut tres veïns del Calvet com a presumptes participants en l'agressió, integrants d'una patrulla ciutadana de vigilància creada fa un mes amb l'objectiu d'evitar robatoris. Avui és previst que passin a disposició del jutjat de guàrdia. Durant els dos atacs a l'Estrep, es van causar desperfectes a dos vehicles del centre amb objectes contundents. La direcció de l'Estrep nega rotundament que cap dels menors que acull estigui implicat en cap dels robatoris i ha denunciat els assaltants per xenofòbia i incitació a la violència, ja que assegura que, durant els atacs, van proferir crits racistes i amenaces de mort.

Els dos assalts es van produir dilluns i dimarts, al voltant de les 10 de la nit. Segons ha explicat a aquest diari la directora de l'Estrep, Emma Torres, en tots dos casos es van presentar al centre entre deu i quinze vehicles, que reunien almenys unes 40 persones. "Alguns van entrar al recinte amb navalles, una escopeta, objectes de ferro i proferint amenaces de mort i insults xenòfobs contra els menors, i també contra els educadors", explica Torres. "Alguns feien símbols feixistes i cridaven "viva España". Van llançar pedres contra el centre i van destrossar dos vehicles nostres, un cada dia", afegeix. "En un dels casos, a l'interior del vehicle hi havia un educador i un menor, tot i que per sort no van poder accedir a dins del cotxe", diu. Torres reconeix que alguns menors del centre van respondre "també llençant pedres, però va ser com a reacció". En tot cas, celebra que en els dos casos "els Mossos arribessin de seguida i s'evitessin conseqüències més greus".