El centre de menors L'Estrep de Sant Salvador de Guardiola i els veïns de la urbanització del Calvet van segellar ahir a la nit un pacte de convivència per intentar deixar enrere la crispació d'aquestes darreres setmanes. Ho van aconseguir després d'una reunió de tres hores en què els representants veïnals van assumir que els robatoris que hi ha hagut darrerament al Calvet no tenen cap vinculació amb els menors de L'Estrep. Al seu torn, els responsables del centre van demanar disculpes per haver "ofès" els veïns amb una acusació generalitzada de racisme, que anava dirigida únicament, segons van voler deixar clar, a les tres persones que van ser detingudes.

Passaven les 11 de la nit quan tots els assistents a la reunió sortien d'una de les sales de la delegació territorial de la Generalitat a la Catalunya Central, al Palau Firal de Manresa. I ho feien de forma distesa i relaxada, després de tres hores de reunió a porta tancada en què cadascú va poder dir tot el que necessitava expressar. De la trobada va sortir el compromís de crear una comissió de treball que serveixi per reconduir la situació, i que ja va marcar la primera reunió per al proper dijous 8 d'octubre, a les 8 del vespre, a l'Ajuntament de Sant Salvador.

En la trobada d'ahir, hi van assistir, entre d'altres, l'alcalde de la població, Albert Miralda; dos regidors de l'equip de govern; la directora de L'Estrep, Emma Torres, i altres educadores del centre; representants de la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, titular del centre; el president de l'Associació de Veïns del Calvet, Joan Hurtado, i altres membres de l'entitat. També hi va acudir un dels veïns que participaven del grup de vigilància del barri i que estaven més convençuts de la suposada conflictivitat d'alguns menors del centre; i, finalment, dos comandaments dels Mossos d'Esquadra, entre els quals el cap de la comissaria del Bages, l'intendent Joan Carles Escobar.

Precisament, van ser els Mossos els encarregats d'explicar als veïns que els robatoris que hi ha hagut aquest estiu a la urbanització del Calvet no tenen res a veure amb els menors del centre, sinó que són perpetrats per altres persones de fora del municipi. Segons fonts assistents a la trobada, els veïns van acceptar els raonaments policials i van assumir aquest fet. Segons les mateixes fonts, la directora i les educadores del centre també es van disculpar per haver pogut generalitzar l'acusació de xenofòbia, quan en realitat, van aclarir, es referien només a les tres persones que van ser detingudes arran de l'assetjament de dilluns de la setmana passada al centre, fet que va avançar Regió7 i que va agreujar el conflicte que ja hi havia latent des de feia setmanes.

En sortir de la reunió, l'alcalde, Albert Miralda, va llegir un comunicat consensuat entre tots els assistents, que el van flanquejar durant la lectura. En el text, es deixa clar que "rebutgem qualsevol tipus d'acte xenòfob i violent". Segons el text, "la directora i els treballadors del centre demanem disculpes a qui s'hagi pogut sentir ofès".