El judici dels pares d'una nena de Moià que, als dos mesos d'edat va tenir una encefalopatia molt greu provocada presumptament per la mala alimentació rebuda dels seus progenitors durant les primeres setmanes de vida ha quedat aquest dijous vist per sentència. En la sessió celebrada a l'Audiència de Barcelona, la fiscalia ha confirmat la petició d'onze anys de presó per a l'home i la dona, la filla dels quals, patirà un retard mental greu amb estat vegetatiu derivat de la malaltia. També demana un any més per al pare, acusat d'haver maltractat un altre dels seus fills, al qual va castigar presumptament causant-li una cremada al pòmul amb una cullera roent.

Tal com ja va avança Regió7 el 17 d'octubre passat, segons la fiscalia, els dos acusats, Cheickne D. i Fatoumata D., de nacionalitat de Mali, van desobeir reiteradament els consells dels metges i dels serveis socials de Moià. Amb l'excusa de ser costums del seu lloc d'origen, van subministrar a la nena una alimentació a base de cereals d'arròs, oli, cacau o sal, tot barrejat i triturat amb llet de diversa procedència. Unes substàncies "totalment contraindicades per a un nadó acabat de néixer", segons constata el ministeri fiscal.

Els fets van tenir lloc ara fa tres anys, el 30 de setembre del 2012, dia en què va néixer la filla, que era la petita de tres germans. La nena va néixer de forma prematura a través de cesària, i amb escàs pes, a causa precisament a la mala alimentació que, segons la fiscalia, havia realitzat voluntàriament la seva mare, sense fer cas de les normes que aconsellava l'embaràs.

A més, segons afegeix el fiscal, els pares van desobeir les indicacions dels metges i van sol·licitar l'alta voluntària de l'hospital abans d'hora, tot retornant al seu domicili de Moià. Aquesta falta d'actitud pel que fa a la cura i atenció dels fills dels acusats, que ja havia estat detectada anteriorment, va provocar el seguiment per part dels serveis socials de Moià.

Segons la fiscalia, el pare, Cheickne D., prenia les decisions familiars "de conformitat amb les seves fèrries conviccions i creences culturals i religioses", i la mare, Fatoumata D., "assumia amb coneixement de causa les decisions acordades". Tots dos, diu, "van faltar a les normes més elementals i a les instruccions rebudes pels serveis socials, amb indicació expressa pel que fa a la cura, atenció i alimentació de la menor".

A causa d´aquesta alimentació inadequada, al cap de dos mesos, l´1 de desembre del 2012, la menor va ser diagnosticada d´una greu crisi alimentària per part del CAP de Moià. Per aquest motiu, va ser derivada d´urgència a l´hospital de la Vall d´Hebron de Barcelona, on va ingressar a la UCI sota un quadre de deshidratació hipernatrèmica greu, provocada per l´absència de llet materna en la seva nutrició. Aquesta deshidratació li va causar insuficiència respiratòria, acidosi metabòlica, insuficiència renal, hipotèrmia i depressió neurològica.

La nena va ser donada d´alta el 16 de gener del 2013, amb un diagnòstic d´encefalopatia per trastorn metabòlic. Segons l´informe forense, la deshidratació hipernatrèmica li va provocar una insuficiència de funcions viscerals que va posar en risc la seva vida i que li ha deixat com a seqüeles una encefalopatia (afecció de les seves funcions) que presumiblement evolucionarà a un retard mental greu amb estat vegetatiu.

Arran d´aquests fets, la direcció general d´Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) de la Generalitat va declarar el desemparament dels tres menors, que ara té sota la seva custòdia. El fiscal demana per a cadascun dels dos acusats la pena d´onze anys de presó, per un delicte de lesions, i la incomunicació amb els seus fills per un període de dotze anys.