L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages investigarà si la segona contractació d'uns panells mòbils per al centre cultural Nexe, que es va aprovar cinc mesos després que s'encarís prop d'un 3% el pressupost de l'obra, es va fer correctament o si, en canvi, va generar una doble factura per un mateix concepte. La primera adjudicació s'havia fet per 35.500 euros, import similar al de la donació que l'empresa constructora, Grup Soler, va fer a CDC. I la segona contrac-tació, segons va saber ahir Regió7, es va fer per 29.000 euros, tot i que va ser a una altra empresa.

Per aquest motiu, la comissió jurídica del consistori que investiga el procés de construcció del Nexe ha incorporat una còpia de l'expedient d'aquesta segona adjudicació, que va ser un dels documents enduts dimecres per agents judicials de la Guàrdia Civil, que investiga el suposat pagament d'una comissió del 3% a CDC per part del Grup Soler a canvi de la concessió de l'obra del Nexe.

La segona contractació d'unes mampares es va fer el maig del 2010, cinc mesos després d'haver-se modificat el pressupost de l'equipament el 2,7% per a la instal·lació igualment d'unes mampares (i d'unes portes tallafocs), el 23 de desembre del 2009, i d'haver-se aprovat també el certificat final d'obra, el 28 de desembre.

De fet, aquesta nova contractació del maig del 2010 forma part d'un expedient nou, separat del de la construcció de l'equipament, que havia anat a càrrec de la UTE Centre Cívic Sant Fruitós, pertanyent al Grup Soler. La segona adjudicació, per 29.000 euros, es va fer a una fusteria de la comarca, pel concepte d'instal·lació de dos panells mòbils de compartimentació, per al tancament de la sala polivalent i de l'aula número 4. La contractació va anar precedida de la tramitació d'obertura de l'expedient, feta el 22 d'abril, i proposada per l'aleshores regidora de Cultura, Mercè Casals, actual cap de l'oposició per CiU al consistori.

Per la seva banda, la modificació del pressupost d'obra realitzada el desembre del 2009 havia consistit en la substitució d'unes mampares fixes de les aules per altres de mòbils, en la preparació de la futura subdivisió de l'espai central per instal·lar panells mòbils per poder compartimentar l'espai; i en l'habilitació de portes tallafocs al soterrani, segons consta en l'acta d'aprovació del ple.

L'alcalde amplia la inspecció a una empresa de deixalles i a un càrrec de confiança de CiU

L'Ajuntament no només investigarà els expedients relacionats amb el Nexe, sinó que també inspeccionarà tots els documents urbanístics signats per un càrrec de confiança de l'anterior govern de CiU i el contracte que el consistori va tenir durant vuit anys amb l'empresa d'escombraries Urbaser, la mateixa que està sota el punt de mira judicial per la seva relació amb l'Ajuntament d'Olot.

Així ho va anunciar ahir al vespre l'alcalde, Joan Carles Batanés (de Gent Fent Poble), en una sessió informativa oberta als veïns convocada arran dels escorcolls de la Guàrdia Civil de dimecres. A l'acte, que va durar poc menys de mitja hora, hi van assistir de públic una quarantena de persones, entre les quals tots els regidors de CiU, que són a l'oposició.

"Hem de saber què ha passat amb els nostres diners. I si no ha succeït res, també ho hem de saber, per poder estar tranquils", va expressar Batanés durant la sessió, flanquejat per la resta de regidors de l'equip de govern de Gent Fent Poble i el PSC. L'alcalde va afegir que, quan coneguin les conclusions, tindran tres opcions: "elevar l'informe a fiscalia, si és el cas; arxivar-lo, o demanar una opinió a un penalista extern".

Tot i que fa tres setmanes l'Ajuntament ja va separar i custodiar els expedients relacionats amb el Nexe (els que dimecres es va endur la Guàrdia Civil) i va procedir a la seva inspecció, Batanés va afegir que els escorcolls que hi va haver a Sant Fruitós i en altres punts de Catalunya per la presumpta trama del 3% obliguen el consistori a ampliar les investigacions.