L'extresorer de l'Ajuntament de Castellgalí havia dissenyat diferents mètodes per apropiar-se diners públics un cop va accedir al càrrec, l'any 2011, sempre segons l'auditoria que ha encarregat el consistori. Feia factures que no havien estat aprovades i de les quals es beneficiava, en duplicava d'altres, desviava fons públics als seus comptes i en retirava en efectiu. En total, es va embutxacar 404.482 euros.

L'Ajuntament va encarregar una auditoria externa quan es va adonar que el funcionari s'havia apropiat il·lícitament diners públics, el mes de juliol. L'empresa que s'ha encarregat d'auditar els comptes està a punt d'acabar el document i els responsables del consistori el presentaran aquesta setmana a la fiscalia.

La invenció de factures que mai van ser aprovades va ser el sistema amb el qual l'extresorer va aconseguir més diners de l'Ajuntament, un total de 155.775 euros durant els darrers quatre anys. La quantitat que va aconseguir desviar dels comptes municipals al seu i al de la seva exdona -que l'extresorer va exculpar del cas- puja a 102.385 euros. També va duplicar factures, un mètode amb el qual es va embutxacar 94.432 euros, i finalment va retirar ell mateix dels comptes públics 52.250 euros.

L'auditoria deixa ben clara la magnitud de l'estafa. Es tracta d'una quantitat molt important, sobretot tenint en compte que el pressupost de l'Ajuntament és de 2,5 milions d'euros. La fiscalia haurà de continuar la investigació ja que el document que rebrà aquesta setmana deixa punts per resoldre. El principal dubte és si l'extresorer va actuar sol i, si va ser així, com va arribar a apropiar-se els 404.482 euros. I és que per desviar diners dels comptes públics als seus fan falta altres signatures, a part de la de l'extresorer. De moment, no hi ha cap més persona implicada en la denúncia que presentarà aquesta setmana l'Ajuntament de Castellgalí, i el funcionari no ha dit que més persones participessin en l'estafa.

L'alcalde del municipi, Cristòfol Gimeno, va dir la setmana passada a aquest diari que el valor de cada transferència solia oscil·lar, de mitjana, entre els 1.000 i els 2.000 euros. De fet, Gimeno no va voler confirmar la quantitat de l'estafa tot al·legant que encara hi havia serrells per tancar en l'auditoria externa que ha encarregat l'equip de govern municipal.