El jutge de l'Audiència Nacional Juan Pablo González interroga avui els nou detinguts dimecres per la seva presumpta relació amb els Grups Anarquistes Coordinats (GAC), als quals s'atribueix la preparació d'actes terroristes amb explosius casolans. Entre els detinguts hi ha dos veïns de Manresa, un noi i una noia, que van ser detinguts en domicilis particulars. Als detinguts en aquesta operació, en què van ser escorcollats vuit locals i habitatges, se'ls considera responsables d'accions de terrorisme de tipus "anarquista insurreccionista", segons han informat fonts jurídiques. L'entorn del detinguts a Manresa va fer ahir una assemblea informativa en què va excloure la premsa. Aquest diari va intentar sense èxit parlar amb l'entorn del moviment anarquista de la capital bagenca.

L'operació va ser coordinada pel Jutjat Central d'Instrucció 3 de l'Audiència Nacional i és continuació de l'anomenat cas Pandora, que el mes de desembre passat es va saldar amb la detenció d'11 persones a Madrid, Barcelona, Manresa i Sabadell (Vallès Occidental) com a responsables de diversos atemptats amb artefactes explosius de fabricació casolana durant els anys 2012 i 2013, encara que des de fa mesos estan en llibertat amb càrrecs.

Els Mossos d'Esquadra van procedir a la detenció de tots ells com a presumptes autors d'un delicte de pertinença a organització criminal amb finalitat terrorista, ja que se'ls acusa d'estar vinculats als Grups Anarquistes Coordinats (GAC), als quals l'Audiència Nacional atribueix la preparació d'actes terroristes amb artefactes casolans.

En la primera fase de l'operació Pandora, el mes de desembre passat, els Mossos d'Esquadra van detenir onze persones, set de les quals van ingressar a la presó per ordre del jutge instructor però van quedar en llibertat després de pagar la fiança de 3.000 euros que els va imposar l'anterior titular del jutjat, el magistrat Javier Gómez Bermúdez.

En el seu acte, el jutge va concloure que hi havia indicis que els membres dels GAC podrien ser autors de diversos atemptats amb artefactes explosius de fabricació casolana a tot Espanya.