El temporal que ha afectat Catalunya aquest dilluns i matí de dimarts ha obligat a tallar en dues ocasions la circulació de trens de la R12 entre Manresa i Calaf. La caiguda d'arbres i d'una pedra de grans dimensions durant la nit han impedit que el servei comencés a primera hora amb normalitat. La incidència, però, ha quedat resolta a un quart de nou del matí després que quedessin retirats els obstacles de la via. Dues hores més tard, una nova esllavissada ha obligat a aturar de nou el servei, que s'ha restablert poc abans de les dues de la tarda. Renfe ha informat que s'ha habilitat un servei de bus alternatiu entre Manresa i Calaf per cobrir el tram afectat.

A més del servei ferroviari, el temporal també ha forçat a aturar la circulació de cotxes a la C-1411b a Manresa per la crescuda del riu Cardener i la BV-3003, a l'altura de Callús, a causa de la inundacions. La C-1411b ja ha quedat reoberta.

La C-1411b ha estat tallada una estona aquest matí per la crescuda del riu Cardener. Firma: Josep Sallent

Per altra banda, un despreniment de terres aquesta matinada ha afectat la via del cremallera de Montserrat, fet que ha obligat a tallar el servei que romandrà tancat entre dos i tres dies, segons han informat fonts del Patronat de la Muntanya.

La terra despresa de la muntanya cobreix part de les vies del cremallera. Firma: Mireia Arso

L'esllavissada, provocada a causa de les pluges, ha tingut lloc a la zona d'un torrent propera a l'aparcament de cotxes del monestir, i ha afectat de ple la via, segons han explicat les mateixes fonts a aquest diari. Els tècnics ja han iniciat els treballs per reparar els desperfectes de la línia i també per sanejar la zona afectada, per tal d'evitar futurs despreniments. Per aquest motiu, la previsió és que el cremallera no pugui tornar a funcionar fins dijous o fins divendres.

Per aquest motiu, Ferrocarrils de la Generalitat ha habilitat dos autobusos com a transport alternatiu, que fan el recorregut entre el pàrquing del cremallera i el monestir dos cops cada hora. Fonts del Patronat de la Muntanya han explicat que els turistes són adreçats directament a l'aeri de Montserrat, mentre que els autobusos estan només destinats per als treballadors i usuaris habituals amb bitllet del cremallera.

Inundacions, esllavissades i cops de vent

Des de l'inici del temporal ahir, la pluja i el vent han provocat desperfectes i danys a diversos punts del territori. A Solsona, ahir a la nit, els Bombers van haver de retirar sis vehicles d'un pàrquing inundat a la carretera de Bassella. L'avís el van rebre quan faltaven pocs minuts per les onze de la nit. També al Solsonès, van ser requerits després que un aparcament al carrer riu Cardener de Sant Llorenç de Morunys quedés envaït per l'aigua. A la Cerdanya, els Bombers van haver d'actuar en una rectoria de Bellver on el vent s'havia endut una porxada que havia acabat caient sobre uns cables de llum.

A l'Anoia, ahir a la tarda, un accident múltiple amb una desena de vehicles implicats va complicar molt la cirulació a l'A-2 al seu pas per Esparreguera. Malgrat l'aparatositat del sinistre, només una persona va resultar ferida lleu. El Servei Català de Trànsit va rebre l'avís poc després de 2/4 de 7 de la tarda d'un xoc al quilòmetre 577 de la carretera. De resultes de l'accident, l'A-2 va quedar tallada en sentit Barcelona i el trànsit es va desviar per la calçada lateral, durant aproximadament una hora, fins a 3/4 de 8. Un dels cotxes implicats va bolcar però l'accident va ser més aparatós que greu. El conductor que va resultar més mal parat va patir una fuetada cervical i va ser evacuat per una ambulància del SEM a l'hospital. També a l'A-2, a Abrera, un segon accident va dificultar la circulació en sentit Barcelona. Segons Trànsit, un camió va fer la tisora al punt quilomètric 583.

En total, els Bombers van rebre més d'una vintena d'avisos de l'Anoia, un d'ells aquest matí a Castellfollit de Riubregós on s'alartava que havien quedat inundats tres baixos.

Rescaten un home que havia estat arrossegat amb el cotxe per una riera a l'Alt Camp

El temporal de pluja, vent i mala mar va obligar els Bombers de la Generalitat a fer més de 485 sortides ahir arreu del territori, mentre que el telèfon d'emergències 112 va rebre prop de 900 trucades. La majoria d'aquestes van ser per inundacions de carrers i baixos o caiguda d'arbres i d'elements estructurals. Les incidències més destacades de la intensa borrasca van ser un esclafit que va provocar destrosses en una urbanització de Mont-roig del Camp, acumulacions d'aigua a les Oluges (Segarra) i a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) i el rescat d'un home que havia estat arrossegat amb el cotxe per una riera al Pla de Santa Maria (Alt Camp).

Segons van detallar els Bombers, el rescat es va produir a la urbanització Torre del Pinxo. La persona va poder sortir de l'interior del vehicle pel seu propi peu i va aconseguir agafar-se a una branca mentre era salvat pels efectius. Els prop de 10.000 abonats sense llum que hi havia a les comarques del Maresme, Vallesos i Tarragonès van anar recuperant progressivament el subministrament al llarg de la tarda/vespre.