El Jutjat Penal número de 3 de Lleida ha absolt del delicte de maltractament animal l'ex tinent d'alcalde de Torà Josep Maria Alsina, acusat d'haver disparat tres trets i haver propinat diversos cops a un gos abandonat que causava problemes al municipi.

Segons assenyala en la seva sentència el jutge, ha quedat provat que, el 29 de març del 2012, l'acusat, atenent a la trucada de l'alcaldessa de la població, va acudir a auxiliar-la en la resolució d'un problema amb un gos assilvestrat que rondava feia dies per la localitat.

Després que marxessin els agents del Seprona que havien capturat el gos i l'havien lligat a una barana, Alsina, al comprovar que el gos estava nerviós ja que es va abraonar sobre ell, es va dirigir a la seva furgoneta, va agafar una escopeta de caça del calibre 12mm i li va disparar a boca de canó dues vegades al cap, encara que sense causar-li la mort.

Llavors va intentar rematar-lo amb un tercer tret i com que el gos va seguir udolant, el va rematar colpejant-lo amb un pal. Una vegada mort, va carregar-lo en la seva furgoneta i se'l va emportar a una finca de la seva propietat, on el va incinerar.

Malgrat considerar provat aquest relat, per al jutge "no ha quedat acreditat que l'acusat tingués intenció de maltractar a l'animal o que li provoqués intencionadament un sofriment innecessari".

S'ha de concloure que, encara donant per provat que l'acusat li va disparar tres trets amb una escopeta de caça i que després li va pegar amb un pal fins que l'animal va deixar d'udolar, aquest comportament no pot entendre's com un maltractament animal", resa la sentència del jutge.

Argumenta en aquest sentit que, encara que el gos no era salvatge, causava problemes des de feia dies a la població, se'l considerava agressiu i s'havia abalançat sobre diversos veïns, la qual cosa havia suscitat queixes entre els veïns.

"L'acusat va haver de pensar, com qualsevol persona mitjana que s'enfrontés amb aquesta mateixa situació, que es tractava d'una situació de gravetat en la qual podia existir una greu risc per a la seguretat dels ciutadans i que una solució pràctica seria la de sacrificar a l'animal. Evidentment, la intenció de l'acusat no era la de maltractar al gos en qüestió, sinó la de protegir un interès prevalent, com és la seguretat dels ciutadans", assenyala.

El jutge atén en aquest sentit les declaracions de les veïnes que van declarar en el judici i que van assenyalar que el gos se'ls havia abalançat i que imposava molt ja només per les seves grans dimensions.

"L'acusat era coneixedor de les denúncies realitzades pels veïns sobre el gos i al ser cridat per l'alcaldessa la seva reacció immediata, després de ponderar els interessos en joc, i encara que això no fos el correcte, va ser la de sacrificar de manera immediata a l'animal", destaca la sentència.

"Resulta fàcil criticar aquest comportament, però el que és cert és que l'acusat amb el seu procedir no pretenia clarament maltractar al gos, sinó evitar un mal major com una agressió a un ciutadà", afegeix