L'Ajuntament de Castellgalí va presentar ahir a la fiscalia la denúncia contra l'extresorer municipal per haver desviat més de 400.000 euros de diners públics als seus comptes particulars i li atribueix els delictes de malversació de fons i de falsedat comptable.

En la denúncia, a més, el consistori considera responsables civils subsidiaris els dos bancs amb què treballa, el BBVA i CatalunyaCaixa (que ara formen part del mateix grup), ja que, segons l'Ajuntament, van autoritzar les transferències irregulars sense les signatures digitals necessàries de l'alcalde i del secretari-interventor.

L'alcalde, Cristòfol Gimeno (PSC), explica que aproximadament el 90% dels diners sostrets es van desviar a través de la banca electrònica, i que totes les transferències es van fer amb l'única signatura digital de l'acusat.

"Les entitats bancàries tenen l'obligació de vetllar perquè no es produeixin aquest tipus de situacions a través de la banca electrònica", assenyala Gimeno. "Els bancs estan obligats, per contracte, que totes les transferències es facin amb els tres codis d'accés perceptius d'una administració local: els del tresorer, l'interventor i l'alcalde", afegeix.

Gimeno assegura, en canvi, que el tresorer va poder realitzar totes les transferències amb la seva única signatura digital, sense les altres dues. "Per això, en la denúncia considerem que el BBVA i CatalunyaCaixa són responsables civils subsidiaris del cas", diu. Això significa que, en cas que l'extresorer sigui condemnat, però que es declarés insolvent i no pogués retornar la totalitat o una part dels diners, la despesa hauria de ser afrontada per aquests dos bancs, sempre que així ho determinés el jutge en la seva sentència.

De moment, ahir l'Ajuntament va presentar a la fiscalia els resultats de l'auditoria interna realitzada les últimes setmanes, que ha analitzat un per un els desviaments de diners que el tresorer va dur a terme entre l'any 2011, quan va accedir al càrrec, fins al juliol passat, quan l'interventor va descobrir els fets i va ser destituït.