El treballador forestal que s'enfronta a haver de pagar 15.000 euros del cost d'extinció d'un incendi a Castellnou de Bages, provocat presumptament per ell, va negar ahir, durant el judici, haver-lo comès per una imprudència, sinó de forma accidental, quan se li va vessar la gasolina que estava omplint al dipòsit d'una motoserra. El seu advocat va constatar que els Agents Rurals no van trobar rastre de la foguera que, segons la fiscalia, hauria encès l'acusat el dia dels fets i que hauria causat el foc.

L'incendi es va declarar el 6 de març del 2012, en ple període de sequera, a la zona de la riera d'Argençola, a prop de la carretera de Balsareny a Súria. El foc va cremar amb prou feines dues hectàrees de vegetació, gràcies als Bombers.

L'acusat, José L. V., de 39 anys d'edat, duia a terme aquells dies tasques de neteja forestal a la zona i treballava per al masover de la finca. Segons la fiscalia, que també demana per a l'home vuit mesos de presó, va deixar mal apagada una foguera que havia encès a l'hora de dinar, tot i la prohibició excepcional que hi havia aquell hivern de fer foc al bosc, per la sequera. Com a conseqüència, l'incendi es va estendre ràpidament.

Per justificar l'acusació de delicte d'incendi per imprudència greu, la fiscalia es va basar en les conclusions dels Agents Rurals, que a prop de la zona d'inici del foc van trobar rastres de nou petites fogueres que l'acusat havia encès en dies anteriors durant l'hora de dinar (tal com va reconèixer ahir ell mateix, tot i que va negar haver-ho fet en període de prohibició). A més, els Agents Rurals van descartar la versió donada per l'acusat sobre la causa de l'incendi.

Tot i això, els Agents Rurals van reconèixer que no havien trobat la presumpta foguera causant del foc, en considerar que hauria quedat destruïda per l'incendi i per les tasques dels Bombers. Com que l'acusat va negar haver encès cap foguera el dia dels fets, la seva defensa va reclamar la seva absolució, en constatar que no hi ha cap prova física del suposat delicte.

A més, en cas que la jutge determini que sí que hi va haver imprudència, la defensa va rebutjar que es tipifiqui com a greu, si no, en tot cas, com a lleu. D'una banda, va dir, perquè la infracció administrativa que els mateixos Agents Rurals van atribuir a l'acusat era lleu. I, de l'altra, perquè la jutge de Manresa que va instruir el cas també va descartar la imprudència greu i va rebutjar elevar el cas a judici. Amb tot, aquella resolució va ser tombada per l'Audiència de Barcelona, que sí que va dur el cas a judici.