L'època més freda de l'any ja ha arribat i això significa que els incendis en habitatges provocats per aparells de calefacció. Els Bombers van presentar ahir a Manresa la campanya de consells per prevenir aquests focs, bàsicament no deixar roba, ni eixugar-la, al costat d'estufes o llars de foc.

Una de les recomanacions que va donar el cap dels Bombers a la Catalunya Central, Francesc Boya, va ser la instal·lació de detectors de fums. "Són econòmics, ja que poden valer entre 10 i 20 euros. La instal·lació és molt senzilla, es col·loca al sostre i, si detecta la presència de fum al pis, fa sonar l'alarma", va explicar. Aquests aparells poden ser molt útils de nit, per si es declara un incendi mentre es dorm.

En cas de declarar-se un incendi a casa, a banda d'avisar de seguida el 112, els Bombers demanen que, si el fum i el foc impedeixen sortir del domicili, es vagi a un balcó per poder ser vist des de l'exterior i es tanquin totes les portes que es travessin. També aconsellen posar roba molla a les escletxes de les portes per evitar el pas de fum. En cas que l'incendi sí que permeti a l'afectat sortir de casa, s'aconsella també tancar totes les portes, per evitar la sortida del fum, i agafar les claus perquè després els Bombers hi accedeixin ràpidament.

Si l'incendi s'ha declarat en un pis dels veïns i l'escala és plena de fum, els Bombers destaquen que el més important és "quedar-se a casa i no intentar sortir", i posar també roba molla a l'escletxa de la porta d'entrada del pis.

Molts incendis d'habitatge són per causes elèctriques, per la qual cosa es recomana no sobrecarregar endolls. A la cuina, la majoria de focs són causats per distraccions. En cas que s'encengui una paella, els Bombers recorden que cal tapar-la i apartar-la del foc, però mai tirar-hi aigua.

Des de començament del 2015, hi ha hagut més focs d'habitatge al Bages, el Berguedà i la Cerdanya que en el mateix període del 2012, i n'hi ha hagut menys a la resta de comarques centrals. En el conjunt de la Catalunya Central, l'increment ha estat del 12%, s'ha passat de 245 a 275. Boya, però, diu que l'estadística any rere any és desigual, ja que ve determinada per les condicions de cada hivern.