El secretari general d'UGT Catalunya, Josep Maria Álvarez, atribueix l'accident mortal d'aquest dimecres a la mina de Vilafruns a «elements de negligència considerables». Álvarez ha fet aquestes declaracions aquest dijous al migidia a Manresa en una roda de premsa per abordar la tragèdia d'ahir. Segons Álvarez, «ningú no pot dubtar que l'accident es podia haver evitat. Hi ha prou elements damunt la taula, a expenses del que diguin els informes finals, que s'haurien d'haver pres mesures per evitar-lo».

Álvarez, que diu que cal esperar els informes i les investigacions elaborades tant per Iberpotash com pel jutge i els comitès interns de seguretat, afirma que «la situació a la mina no es pot mantenir sine die» i emplaça l'empresa, a Treball i als sindicats a obrir una taula de negociació per poder «elaborar protocols de seguretat que garanteixin que l'accident d'ahir no torni a passar, que ningú no perdi la vida per no actuar com s'hauria d'haver actuat, i establir en quines condicions contractuals s'ha de treballar».

El dirigent sindical ha recordat que el finat, Sergi Font Vilardell, de 26 anys, era treballador de l'empresa subcontractada berguedana Muntatges Rus, i que feia quatre mesos que treballava a la mina. «Tenia un contracte temporal i treballava molt», ha apuntat Álvarez, per a qui «les mines no estan concebudes perquè treballin de costat miners i treballadors subcontractats. Això no vol dir que la causa de l'accident sigui la subcontractació, perquè li hauria pogut passar a un treballador d'Iberpotash, però a la mina s'ha de treballar en condicions determinades, sense la pressió de la temporalitat, i s'han d'extremar les mesures de seguretat».