El director general d'Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, va presentar ahir els efectius de què disposa la Generalitat per a les carreteres, aquest hivern. En total, el departament de Territori i Sostenibilitat té disponibles 122 màquines llevaneus i 98 punts d'emmagatzematge de sal, amb una capacitat total d'unes 11.000 tones, per facilitar la mobilitat a les carreteres durant l'època de fred i de nevades.

Aquests mitjans es distribueixen, segons les característiques de cada àmbit i de les incidències que es produeixen, en 32 centres de conservació i manteniment repartits per tot el territori. La xarxa de carreteres de la Generalitat té actualment el 50% de la xarxa de carreteres de Catalunya.

En un dia, segons la Generalitat, les màquines llevaneus poden recórrer 4.000 quilòmetres per fer les diferents operacions. El nombre d'incidències és força variable d'un any a un altre, en funció de les condicions meteorològiques. De totes maneres, cada temporada es produeixen de mitjana unes 120 incidències per gel a les calçades, unes 200 per neu, i 4 per allaus.

El pla consta de dos tipus d'operacions: preventives, que consisteixen sobretot en l'estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que s'agafi la neu, i curatives, corresponents a la retirada de neu o de plaques de gel.