La mort del treballador navassenc d´ahir a la mina de Vilafruns (Sallent-Balsareny) no ha permès tancar, per ben poc, dos anys sense accidents mortals en el global de les mines del Bages.

Les dues darreres defuncions van tenir lloc el desembre del 2013, quan dos miners van perdre la vida al Pou de Cabanasses (a Súria) pel despreniment d´una placa de grans dimensions. A Vilafruns, la darrera defunció es va registrar el setembre del 2006: es deia Javier Pedrayes, era asturià i tenia 33 anys.

Des del 1990, un total de 19 persones han mort treballant en alguna de les mines del Bages, nou de les quals en els darrers deu anys. La llista negra de la darrera dècada la va estrenar malauradament Estanislav Gaik, un surienc d´origen polonès que va morir el març del 2005 al pou de Cabanasses després de rebre una descàrrega elèctrica. Tenia 47 anys. El va seguir Pedrayes, el 2006, que va ser atropellat per un camió a l´interior de les galeries de Vilafruns.

El mateix 2006, tan sols dos mesos després que morís l´asturià Pedrayes, el sallentí Fernando Caballero va perdre la vida al pou 2 de Súria. El cotxe que conduïa va bolcar i va quedar atrapat a sota. Tenia 49 anys.

Durant els dos anys següents (el 2007 i el 2008) no es va haver de lamentar cap més mort a les mines de la comarca.

El febrer del 2009, però, la mineria bagenca va tornar a quedar tocada amb la mort del jove sallentí Jesús Aranda, que va morir després de quedar atrapat en una cinta transportadora a l´exterior de la fàbrica de Sallent, la qual cosa va provocar que caigués a l´interior d´un dipòsit de material potàssic. Aranda era fill de miner i feia tres anys que treballava a Iberpotash en el moment de l´accident. Tenia 25 anys.

Va passar, aleshores, un període de treva de tres anys que es va trencar el maig del 2012, quan el surienc Jordi Martínez va caure pel forat d´un ascensor de la mina de Cabanasses. Va morir als 46 anys d´edat.

L´any següent, el 2013, va ser un any nefast: es va iniciar amb la defunció de Manolo Fenoy, de 50 anys, que va ser atropellat per un comboi de potassa a l´exterior de les instal·lacions surienques d´Iberpotash, i es va tancar amb el decés de Juan Ramón Mitjans (49 anys) i d´Isaac Closa (37 anys). Tots dos eren veïns de Súria i ambdós van perdre la vida a la mina de la seva població quan una placa els va caure a sobre i els va sepultar. Era el desembre del 2013 i no s´havia tornat a registrar una mort fins ahir.

Dels nou darrers, dos han mort a Vilafruns; un a l´exterior de la fàbrica de Súria, un altre a l´exterior de la de Sallent i els cinc restants a la mina de Súria.