Aquest 2015 es tancarà amb un nou rècord d'actuacions de salvament dels Bombers a la muntanya. Fins al 30 de novembre, el total d'auxilis en medi natural a tot Catalunya ja era de 1.133, una xifra superior a la que hi va haver en tot el 2014 (1.049) i també en tot el 2013 (1.058), any que fins ara ostentava el registre màxim d'actuacions.

La gran majoria de salvaments corresponen a rescats d'accidentats i recerques d'extraviats, 1.028 en total aquest 2015 (a falta de les dades de desembre), mentre que en el conjunt del 2013 i del 2014 la xifra havia estat, respectivament, de 900 i 936 serveis, segons les dades del departament d'Interior.

Aquest increment es deu bàsicament a l'augment de l'afició a les activitats de muntanya, com l'escalada, les curses i el senderisme, però també al canvi d'hàbits dels últims anys: els rescats dels Bombers ja no només es concentren els caps de setmana i els festius, sinó que han augmentat considerablement els dies laborables.

"En els darrers anys, els serveis han augmentat molt entre setmana", constata el solsoní Pere Serral, membre del parc de la Seu d'Urgell dels GRAE, el grup de rescat de muntanya dels Bombers. "Per què ara la gent va més a la muntanya els dies laborables? És un canvi de costums, i podria ser que la crisi també hi hagués tingut a veure", afegeix Serral.

"De dilluns a divendres, hi ha gent a la muntanya, i això fa quinze anys no passava. Ara, qualsevol dia, si vas a escalar, a fer alpinisme, o a buscar bolets, a la muntanya trobes gent", explica el seu company de torn del mateix parc, Jaume Pinyol. "La gent ara surt més al medi. Hi ha molts esports de muntanya, hi ha més públic, més usuaris i, per tant, hem de fer més serveis", afegeix un altre membre del mateix parc, Marc Roca.