El dispositiu per a nevades de la Catalunya Central manté els mateixos recursos

El Govern recorda la importància de la prevenció per evitar complicacions greus en cas d'episodi de neu

11.12.2015 | 04:50

Garantir la mobilitat de la xarxa viària i evitar situacions de col·lapse com la de l'any passat al túnel del Bruc, on centenars de conductors es van quedar atrapats a causa d'una gran nevada que va obligar a tallar l'A-2 entre el Bruc i Abrera. Aquest és el principal objectiu del Pla NEUCAT, que s'ha presentat aquest dijous a Manresa. El dispositiu manté els mateixos recursos i mitjans que l'any passat. En concret, les comarques centrals disposen d'un total de 75 llevaneus, 5 màquines fresadores i una capacitat màxima per a 5.210 tones de sal. Tot i els mitjans, el Govern insisteix en la importància de la prevenció per part dels usuaris per evitar complicacions greus en cas d'episodi de neu.

Tot i que encara no es té cap previsió concreta pel que fa a les nevades per aquesta temporada, la Catalunya Central ja ha presentat els recursos i els mitjans de què es disposa per a l'actual campanya. En aquesta edició, el dispositiu manté els mateixos recursos que l'any passat i no hi ha cap variació important pel que fa al nombre de mitjans.

Així, a la Catalunya Central es disposa d'un total de 75 llevaneus, cinc màquines fresadores, i una capacitat màxima de 5.210 tones de sal. En alguns casos, aquests mitjans i recursos no són exclusius per a les comarques centrals, sinó que són compartits amb els territoris veïns. Per altra banda, els Mossos d'Esquadra han identificat 70 indrets per a aparcament de vehicles de transport de mercaderies, amb una capacitat total de més de 2.000 camions. Aquest any, respecte l'anterior, ha augmentat el territori i el nombre de quilòmetres de les carreteres de la Catalunya Central per la incorporació de quatre municipis del Moianès que abans pertanyien al Vallès Occidental.

Creix el nombre de municipis preparats per a la neu

A nivell local, la planificació es realitza per mitjà dels plans d'actuació municipal (PAM) per nevades. A la Catalunya Central, actualment 108 dels 169 municipis ja disposen de PAM per nevades homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya. Una xifra que representa el 64% del total de municipis. Tot i això, encara hi ha 41 municipis obligats que no el tenen.

Previsió de neu

El delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, ha explicat que les complicacions més greus solen tenir lloc en poblacions on la gent està poc habituada a la neu. En aquest sentit, el director dels Serveis Territorials d´Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, ha assegurat que, de moment, les previsions fins al mes de gener no indiquen cap episodi de neu en llocs poc habituats.

Tot i això, Freixedes ha recordat que l'incident de l'any passat al túnel del Bruc va ser conseqüència d'una previsió meteorològica que es va precipitar en una tarda i, per això, considera que "cal ser molt emetent i no mirar les previsions de llarg recorregut sinó de, com a màxim, una setmana vista". Precisament l'A-2 i el túnel del Bruc són, segons Freixedes, les vies més complicada de la Catalunya Central en cas d'episodi de neu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Un incendi crema els baixos d´una casa a Cal Bassacs

Un incendi crema els baixos d´una casa a Cal Bassacs

Els Bombes han evacuat els veïns que hi viuen i els de dos immobles del costat

L´Ajuntament de Manresa es compromet a mantenir la vigilància policial a les Escodines

L´Ajuntament de Manresa es compromet a mantenir la vigilància policial a les Escodines

El consistori, la policia i els veïns acorden continuar col·laborant per eradicar la inseguretat i...

Detingut un funcionari de Brians i cinc persones més per entrar droga a la presó

Detingut un funcionari de Brians i cinc persones més per entrar droga a la presó

Els acusats, dos dels quals han estat empresonats, introduïen haixix i heroïna al centre...

Expulsen al Marroc el jove de Manresa que va ser detingut per gihadisme

Expulsen al Marroc el jove de Manresa que va ser detingut per gihadisme

L'acusat, que no tenia els papers en regla a l´estat espanyol, ha estat retornat al seu país...

Presos de Lledoners elaboren i emeten en obert un programa de ràdio

Presos de Lledoners elaboren i emeten en obert un programa de ràdio

De forma pionera al país, el magazín es podrà escoltar per Internet i s'estrenarà entrevistant el...

El Trànsit
AmpliarAmpliar informació
El Trànsit a la ciutat
AmpliarAmpliar informació
Enllaços recomanats: Premis cinema