L'Audiència de Barcelona ha condemnat un home de Moià a tres anys de presó per les greus lesions causades a la seva filla de només dos mesos en deixar-la que es deshidratés, ja que l'alimentava, no només amb llet artificial, sinó també amb cereals, arròs, cacau, oli i sal. A més, l'home ha estat condemnat a un any més per una agressió a un altre dels seus fills.

La família, d'origen malià i religió musulmana, era ajudada pels serveis socials per les greus dificultats econòmiques que passava.

Dos anys de condemna per a la mare

La mare de la nena ha estat condemnada a dos anys de presó pel mateix motiu, tot i que el tribunal ha tingut en compte el seu quasi absolut analfabetisme i la total submissió al seu marit.

La nena va néixer a finals de setembre del 2012, era la tercera filla del matrimoni, que havia arribat a Catalunya a finals del 2010. La nena va néixer prematura i amb baix pes. A principis de desembre del 2012 va ser ingressada amb una greu deshidratació a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, i a més patia insuficiència respiratòria, depressió neurològica, insuficiència renal i hipotèrmia, entre altres. Això li va provocar una encefalopatia que presumiblement evolucionarà cap a un retard mental greu amb estat vegetatiu.

Es dóna la circumstància que treballadors socials els van atendre al domicili per explicar-los bé com preparar els biberons de llet materna en pols i les proporcions d'aigua requerides. No obstant, malgrat no voler fer mal a la seva filla, considera el tribunal, van desobeir aquestes instruccions introduint aliments impropis per a una nena d'una edat tan curta, com cereals, arròs, cacau, oli i sal, tradicionals al seu país d'origen i amb els quals havien alimentat els altres dos fills, de quatre anys i un any i mig.

L'home també va picar amb una cullera molt calenta al fill gran

El pare de família també ha estat condemnat a un any de presó més per les lesions causades al fill gran, de quatre anys, a qui hauria picat amb una cullera molt calenta a la galta. El tribunal no considera provats altres maltractaments al menor.

La fiscalia i la DGAIA, que s'ha fet càrrec dels tres germans, demanaven penes molt superiors, per lesions greus, però el tribunal només els ha condemnat per lesions amb l'agreujant de parentiu.