La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, han presidit aquest dimarts la reunió de la Mesa Institucional del Circuit per a una intervenció coordinada contra la violència masclista a Manresa. En aquest context, Gatell ha donat a conèixer que el 2014 la línia d'atenció a dones en situació de violència masclista va atendre 368 trucades de les comarques centrals, mentre que els 8 Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) van atendre 1.546 dones, 587 de les quals (un 38%) travessava situacions de violència masclista. Els SIAD posen a disposició de les dones un servei d'assessorament psicològic i jurídic.

La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha subratllat la consolidació del Protocol per a l'abordatge de la violència masclista a les comarques de la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà i Osona), aprovat fa un any, i ha destacat que "són objectius per a l'any vinent continuar impulsant els equips comarcals, consolidar la comunicació dins del circuit i el treball del grup de formació, així com crear el grup de treball d'infants i adolescents en situació de violència masclista".

Els SIAD compten amb la col·laboració de l'ICD i posen a disposició de les dones un servei d'assessorament psicològic i jurídic que donen resposta, de manera coordinada, a les necessitats d'informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones, ja sigui de l'àmbit laboral, social, personal, familiar entre d'altres. Un dels seus eixos de treball és la detecció, la prevenció i la sensibilització en relació a la violència masclista.

El Protocol per a una intervenció coordinada contra la violència masclista aprovat fa un any a la Catalunya Central és el marc de l'actuació. Els circuits territorials desenvolupen els seus propis itineraris d'atenció a les dones que pateixen violència, coordinant-se amb els nivells locals, comarcals, intercomarcals i nacional. Els objectius d'aquest model de treball és contribuir a l'eradicació de la violència masclista a partir d'una intervenció que situa les dones com a subjectes actius de l'atenció.