El Jutjat d'Instrucció número 2 d'Igualada ha validat l'informe dels Agents Rurals que assenyalava una trituradora de palla "com a causa probable" de l'incendi d'Òdena, que l'estiu passat va cremar 1.293 hectàrees entre l'Anoia i el Bages. Malgrat que la jutge va arxivar la causa contra el pagès propietari de la màquina (vegeu Regió7 del 3 de novembre), la resolució judicial dóna per bo l'informe que concloïa que la trituradora, utilitzada per l'agricultor el dia del foc, va causar les flames.

La jutge, en la seva resolució, a la qual ha tingut accés aquest diari, constata que els Agents Rurals van fer una "exhaustiva i detallada anàlisi", mitjançant "recollida de mostres, estudi fotogràfic, inspecció ocular de la zona, manifestacions de testimonis, etc.".

L'informe, afegeix la resolució, va recollir "com a causa probable de l'incendi" la realització d'uns treballs agrícoles, que consistien en "la utilització d'una màquina trituradora de palla que, en fregar sobre alguna de les pedres existents a la zona, hauria provocat el despreniment de material metàl·lic incandescent al terra". Segons afegeix, "en entrar en contacte amb la vegetació seca, palla i gramínies, va causar la seva ignició i posterior propagació a la zona forestal del voltant".

Aquests treballs agrícoles, afegeix la jutge, "haurien estat realitzats" pel propietari de la finca de cal Rossinyol d'Òdena, on es va declarar l'incendi. Del contingut de l'informe, especifica la resolució, "es desprèn que l'origen de la guspira va ser per un fregament de les pales de la màquina amb pedres existents a la zona, que, a causa de les condicions climàtiques d'aquells dies, va donar lloc a una guspira que va calar a la palla".