Els tècnics especialistes operadors de control de la Sala de Control de la Regió d'Emergències Centre, situada a Manresa, estan preocupats perquè l'administració es plantegi un reagrupament de les set sales que hi ha al país en només dos emplaçaments. Segons expliquen en un comunicat, la mesura no respondria a un criteri d'eficàcia, sinó a un criteri "centralitzador" i d'estalvi econòmic en un àmbit com el de les emergències, "on això no hauria de ser així". Fonts d'Interior de la Generalitat, però, han assegurat a aquest diari que ara per ara no hi ha cap projecte en aquest sentit i que l'únic que hi ha en debat és la revisió del model d'emergències català.

En el comunicat, però, els tècnics de la Regió Central estan amoïnats perquè, segons asseguren, en una reunió amb un dels grups de treball del Comitè Intercentres, els representants de l'administració els van comunicar que un cop aprovat el nou decret que ha de regular les funcions de guàrdia i del sistema de comandament dels serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvaments de la Generalitat, la intenció de l'administració és dur a terme un reagrupament de les sales de control, fins ara distribuïdes pel territori.

D'aquesta manera, abans del 2017, la gestió de les emergències es realitzaria des de dues úniques sales, a Bellaterra i Tarragona. Aquests centres agruparien les actuals sales regionals de Manresa, Sant Boi de Llobregat, Cerdanyola, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre. Segons expliquen, la primera fase d'aquest canvi d'estructura implicaria el tancament i trasllat de les sales regionals de Manresa, Sant Boi i Cerdanyola del Vallès a Bellaterra abans de la campanya forestal del 2016.

L'actual desplegament en el territori de les sales de control regionals té els seus orígens l'any 2001. El fracàs de les successives campanyes forestals amb el sistema anterior va posar de manifest que la gestió de les grans emergències des d'una única sala de control era inviable. A la Catalunya Central, per exemple, la dècada dels 90 es va tancar amb els incendis forestals més importants de la història del territori els estius del 1994 i el 1998.

La sala de control de la Regió d'Emergències Centre, situada a Manresa, va començar la seva activitat com a tal l'octubre de 2002. Des d'aquesta sala, comandaments de Bombers i operadors gestionen els serveis d'emergència que es produeixen al Bages, Osona, Solsonès, Moianès, Berguedà, Lluçanès, Cerdanya i Alta Anoia, coordinen els mitjans propis de Bombers i treballen conjuntament amb la resta de col·lectius implicats com per exemple el cos d'agents rurals, el SEM o Protecció Civil. Un dels èxits del treball conjunt, apunten, és precisament estar ubicats al mateix territori.

Tot i que des del 2002 la Catalunya Central ha continuat patint incendis, com el d'aquest estiu al Bages i l'Anoia, "cap d'ells ha assolit les dimensions dels incendis de la dècada dels 90". Els especialistes creuen que la seva tasca ha contribuït a que això fos així, no només en matèria d'incendis, sinó també en d'altres àmbits amb els que també col·laboren com són els rescats de muntanya i recerca, per exemple.

Per la seva banda, fonts consultades del Departament d'Interior asseguren que de moment no hi ha cap projecte en ferm sobre la taula, tot i que admeten que aquestes mesures, juntament amb d'altres, "es troben en una fase inicial d'estudi".