Regió 7

Un empresari bagenc s´enfronta a pena de presó per l´amputació d´un braç d´un operari

La víctima va tenir l'accident laboral quan reparava una màquina que no tenia sistema de bloqueig

02.01.2016 | 07:46
La planta en la qual es van produir els fets.
La planta en la qual es van produir els fets.

L´administrador de l´empresa de pinsos Q-Alis, Marc G. M., situada a Sant Joan de Vilatorrada, s´enfronta a una petició fiscal de dos anys i mig de presó per un accident laboral que va provocar l´amputació d´un braç d´un operari, quan estava reparant una màquina. La fiscalia considera que la falta de mesures de seguretat, com l´absència d´un sistema de bloqueig de la maquinària, va causar els fets.

El mes que ve, les acusacions i la defensa estan citades a una vista de conformitat al Jutjat Penal 1 de Manresa per explorar la possibilitat de pactar una condemna. En cas que no es produeixi l´acord, el judici es farà d´aquí a uns mesos.

L´accident, segons l´escrit de la fiscalia, va passar el 22 de novembre del 2013. Tot i que era el dia de descans de la víctima, va acudir a Q-Alis per ajudar el seu germà, que també treballava a l´empresa, a reparar una línia de producció, afectada per una obstrucció a dins del sistema de transport de farina.

La tasca d´accionar i aturar les diferents línies de producció es feia des d´una sala de control i anava a càrrec d´un sol operari. Segons explica la fiscalia, les obstruccions a les línies es produïen de forma periòdica i, quan l´operari de control no podia desfer-les mitjançant el successiu accionament de la línia cap endavant i cap enrere, s´avisava un tècnic extern o altres operaris que coneixien el procés, com era el cas de la víctima.

Quan el lesionat va localitzar l´obstrucció, just al punt de confluència entre la màquina mescladora i un dels cargols de la línia de farina, va obrir la tapa de protecció i va desfer la farina que havia quedat solidificada. Seguidament, va indicar al seu germà, que era a la zona de control, que reiniciés la línia. La màquina, segons la fiscalia, es va engegar sense que l´operari hagués instal·lat un altre cop la tapa de protecció.

Durant les successives arrencades i parades de la línia per tal d´acabar de desfer l´embús, la víctima i el seu germà es comunicaven verbalment. Segons la fiscalia, quan el lesionat va voler expressar que ja s´havia netejat del tot l´obstrucció, va cridar «vale». Però el seu germà va entendre erròniament que deia «dale», per la qual cosa va accionar de nou l´equip de treball. Just en aquell moment, la víctima, per retirar una resta de material, acabava d´introduir el braç esquerre a l´agitador vertical de la mescladora, que li va atrapar de ple l´extremitat. L´home, que va estar un mes a l´hospital, va patir l´amputació del braç.

La fiscalia conclou que l´accident s´hauria evitat si el dispositiu de protecció, amb la tapa oberta, hagués tingut un sistema de bloqueig automàtic per impedir el funcionament de la màquina, encara que se l´accionés des de la sala de control. Segons afegeix, l´empresa no tenia cap protocol de neteja de les línies i tampoc no havia format específicament els treballadors respecte d´això.

Per aquest motiu, demana dos anys i mig de presó per a l´empresari, per un delicte de lesions imprudents i un altre contra els drets dels treballadors. I sol·licita que indemnitzi la víctima amb 295.000 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Un incendi crema els baixos d´una casa a Cal Bassacs

Un incendi crema els baixos d´una casa a Cal Bassacs

Els Bombes han evacuat els veïns que hi viuen i els de dos immobles del costat

L´Ajuntament de Manresa es compromet a mantenir la vigilància policial a les Escodines

L´Ajuntament de Manresa es compromet a mantenir la vigilància policial a les Escodines

El consistori, la policia i els veïns acorden continuar col·laborant per eradicar la inseguretat i...

Detingut un funcionari de Brians i cinc persones més per entrar droga a la presó

Detingut un funcionari de Brians i cinc persones més per entrar droga a la presó

Els acusats, dos dels quals han estat empresonats, introduïen haixix i heroïna al centre...

Expulsen al Marroc el jove de Manresa que va ser detingut per gihadisme

Expulsen al Marroc el jove de Manresa que va ser detingut per gihadisme

L'acusat, que no tenia els papers en regla a l´estat espanyol, ha estat retornat al seu país...

Presos de Lledoners elaboren i emeten en obert un programa de ràdio

Presos de Lledoners elaboren i emeten en obert un programa de ràdio

De forma pionera al país, el magazín es podrà escoltar per Internet i s'estrenarà entrevistant el...

El Trànsit
AmpliarAmpliar informació
El Trànsit a la ciutat
AmpliarAmpliar informació
Enllaços recomanats: Premis cinema