L´administrador de l´empresa de pinsos Q-Alis, Marc G. M., situada a Sant Joan de Vilatorrada, s´enfronta a una petició fiscal de dos anys i mig de presó per un accident laboral que va provocar l´amputació d´un braç d´un operari, quan estava reparant una màquina. La fiscalia considera que la falta de mesures de seguretat, com l´absència d´un sistema de bloqueig de la maquinària, va causar els fets.

El mes que ve, les acusacions i la defensa estan citades a una vista de conformitat al Jutjat Penal 1 de Manresa per explorar la possibilitat de pactar una condemna. En cas que no es produeixi l´acord, el judici es farà d´aquí a uns mesos.

L´accident, segons l´escrit de la fiscalia, va passar el 22 de novembre del 2013. Tot i que era el dia de descans de la víctima, va acudir a Q-Alis per ajudar el seu germà, que també treballava a l´empresa, a reparar una línia de producció, afectada per una obstrucció a dins del sistema de transport de farina.

La tasca d´accionar i aturar les diferents línies de producció es feia des d´una sala de control i anava a càrrec d´un sol operari. Segons explica la fiscalia, les obstruccions a les línies es produïen de forma periòdica i, quan l´operari de control no podia desfer-les mitjançant el successiu accionament de la línia cap endavant i cap enrere, s´avisava un tècnic extern o altres operaris que coneixien el procés, com era el cas de la víctima.

Quan el lesionat va localitzar l´obstrucció, just al punt de confluència entre la màquina mescladora i un dels cargols de la línia de farina, va obrir la tapa de protecció i va desfer la farina que havia quedat solidificada. Seguidament, va indicar al seu germà, que era a la zona de control, que reiniciés la línia. La màquina, segons la fiscalia, es va engegar sense que l´operari hagués instal·lat un altre cop la tapa de protecció.

Durant les successives arrencades i parades de la línia per tal d´acabar de desfer l´embús, la víctima i el seu germà es comunicaven verbalment. Segons la fiscalia, quan el lesionat va voler expressar que ja s´havia netejat del tot l´obstrucció, va cridar «vale». Però el seu germà va entendre erròniament que deia «dale», per la qual cosa va accionar de nou l´equip de treball. Just en aquell moment, la víctima, per retirar una resta de material, acabava d´introduir el braç esquerre a l´agitador vertical de la mescladora, que li va atrapar de ple l´extremitat. L´home, que va estar un mes a l´hospital, va patir l´amputació del braç.

La fiscalia conclou que l´accident s´hauria evitat si el dispositiu de protecció, amb la tapa oberta, hagués tingut un sistema de bloqueig automàtic per impedir el funcionament de la màquina, encara que se l´accionés des de la sala de control. Segons afegeix, l´empresa no tenia cap protocol de neteja de les línies i tampoc no havia format específicament els treballadors respecte d´això.

Per aquest motiu, demana dos anys i mig de presó per a l´empresari, per un delicte de lesions imprudents i un altre contra els drets dels treballadors. I sol·licita que indemnitzi la víctima amb 295.000 euros.