L'autor d'un foc a Castellnou no ha de pagar de moment els 15.000 euros de l'extinció

L'incendi, que va cremar 1,88 hectàrees, va ser causat per una imprudència i no per un accident

30.12.2015 | 07:42

El Jutjat Penal 3 de Manresa ha condemnat el treballador forestal que va causar per imprudència un incendi a Castellnou de Bages, el març del 2012, però, de moment, no l'obliga a pagar el cost d'extinció dels Bombers, tal i com pretenia inicialment la fiscalia. De totes maneres, la sentència, a la qual ha tingut accés aquest diari, deixa oberta la possibilitat que la Generalitat reclami en un procediment civil el pagament del dispositiu, que va pujar a 15.000 euros.
Tot i així, l'home ha estat condemnat a pagar una multa de 240 euros, que s'afegeixen als 600 euros que ja va pagar per la sanció administrativa que li va imposar el departament d'Agricultura de la Generalitat. També l'ha condemnat a set mesos de presó, que no haurà de complir perquè la pena és inferior als dos anys i l'home no té antecedents penals. El foc va cremar 1,88 hectàrees de vegetació.
En el judici, tal com va publicar Regió7 el 18 de novembre, l'acusat, José L. V., de 39 anys, va negar haver originat l'incendi per una imprudència i va assegurar que l'havia provocat de forma accidental, quan se li hauria vessat la gasolina amb què estava omplint el dipòsit d'una motoserra.
La jutge, però, no ha considerat acreditada la seva versió i ha donat per bones les conclusions que els Agents Rurals van exposar durant el judici. Així, segons recull la sentència, el dia dels fets, el 6 de març del 2012, José L. V. feia treballs de neteja forestal a la Vila d'Argençola, al terme de Castellnou, a prop de la carretera de Balsareny a Súria.
Tal com havia fet altres vegades, a l'hora de dinar va encendre una petita foguera sense mesures de precaució, com netejar la brossa i les branques de la zona que la rodejava, i sense tenir en compte que, a causa de la sequera d'aquell hivern, hi havia una prohibició expressa de fer foc al bosc. Per aquest motiu, les flames de la foguera es van estendre a la zona forestal contigua. L'acusat va trencar una branca i va intentar apagarel foc sense èxit, fins que va sortir de la zona per donar l'avís. En l'extinció hi van participar 39 bombers, un mitjà aeri 13 dotacions terrestres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema