El sistema de vigilància veïnal per telèfon mòbil, que la urbanització del Pi de Sant Just va estrenar fa tres anys, es va apuntar un èxit dimecres al vespre. Un veí va detectar un cotxe sospitós al barri, li va fer una foto, la va passar per WhatsApp a tots els veïns i, com que ningú no el va saber identificar, la va enviar als Mossos. Els agents van sospitar que podria tractar-se realment del cotxe d'uns lladres, s'hi van apropar i van enxampar els seus ocupants quan tornaven de robar en una casa. En van detenir un i l'altre va fugir.

Aquest sistema de vigilància, del qual el Pi va ser pioner i que posteriorment s'ha estès cap a altres urbanitzacions del país, es va crear amb l'objectiu que els veïns s'informin entre ells de qualsevol perill o incidència que detectin, tant si és d'un possible robatori com d'un accident o una fuita d'aigua. L'alcalde d'Olius, Antoni Márquez, que en el seu moment va ser un dels regidors impulsors de la iniciativa, explica que actualment formen part dels grups de WhatsApp "el 80% dels veïns", és a dir, "més de 400". Amb tot, admet que l'objectiu principal és "combatre els robatoris, perquè a la urbanització hi ha molta sensació d'inseguretat. En els últims dos mesos, hem patit vuit robatoris", assegura.

Dimecres al vespre, el veí que va alertar d'un possible robatori va localitzar el cotxe aparcat en una zona de la urbanització molt propera a un bosc. Segons explica Márquez, els Mossos, quan van rebre la fotografia del cotxe, es van desplaçar a l'indret i van esperar discretament que s'hi presentessin els seus ocupants. "S'hi van apropar dos individus. El que portava una motxilla a l'esquena va fugir al bosc i els Mossos van poder detenir l'altre", explica. Els agents van comprovar que acabaven d'entrar per la força a l'interior d'una casa, just en un moment en què els seus propietaris no hi eren. Els lladres se n'havien endut diversos objectes de valor, que no s'han pogut recuperar "perquè suposem que es trobaven a la motxilla del lladre que va aconseguir fugir".