L'administrador de l'empresa de pinsos Q-Alis de Sant Joan, Marc G. M., haurà d'indemnitzar amb 160.000 euros l'operari que va perdre un braç en un accident laboral. Aquesta és la condició que haurà de complir, amb diferents pagaments des d'ara fins l'any 2020, per tal d'evitar la condemna de dos anys de presó que li ha establert el Jutjat Penal 1 de Manresa, per un delicte de lesions per imprudència greu i un altre contra la seguretat dels treballadors.

La sentència ha arribat després d'un acord de conformitat entre la fiscalia i l'advocat de l'empresari, que va reconèixer la seva responsabilitat en l'accident del treballador. La resolució estableix que Marc G. M. haurà de pagar 160.000 euros, en diferents terminis, com a condició per no ingressar a presó. La sentència també condemna l'asseguradora de Q-Alis a pagar 150.000 euros més a la víctima, que, per tant, rebrà una indemnització total de 310.000 euros.

L'accident, tal com va informar aquest diari el 2 de gener, va tenir lloc el 22 de novembre del 2013. Tot i que era el dia de descans de la víctima, va acudir a Q-Alis per ajudar al seu germà, que també treballava a l'empresa, a reparar una línia de producció, afectada per una obstrucció a dins del sistema de transport de farina.

La tasca d'accionar i aturar les línies de producció es feia des d'una sala de control i anava a càrrec d'un sol operari. Quan el lesionat va localitzar l'obstrucció, va obrir la tapa de protecció i va desfer la farina solidificada. Seguidament, va indicar al germà, que era a la zona de control, que reiniciés la línia.

La màquina es va engegar sense que la víctima hagués instal·lat la tapa de protecció. Durant les arrencades i parades per desfer l'embús, víctima i germà es comunicaven verbalment. Quan el lesionat va voler expressar que ja s'havia netejat l'obstrucció, va cridar "vale". Però el germà va entendre erròniament que deia "dale", i va accionar de nou la màquina. Just llavors, la víctima acabava d'introduir el braç esquerre a l'agitador vertical de la mescladora, que li va atrapar de ple el braç.

La sentència conclou que l'accident s'hauria evitat si el dispositiu de protecció, amb la tapa oberta, hagués tingut un sistema de bloqueig automàtic per impedir el funcionament de la màquina, i també si els treballadors haguessin rebut una formació laboral.