Els robatoris amb força a domicili van pujar l'any passat a Catalunya el 10% fins a arribar als 75 casos al dia, en part a causa del repunt del mercat de segona mà per la crisi. Aquest fet ha activat les alarmes en els Mossos d'Esquadra, que demanen als jutges més facilitats per poder investigar.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va reconèixer ahir que, tot i que el 2015 hi va haver un descens del 2,36% dels delictes coneguts a Catalunya, els preocupa especialment l'increment del 10,14% en els robatoris amb força en domicili, que han passat de 24.952 casos el 2014 a 27.481 el 2015, cosa que suposa una mitjana de 75 al dia.

El comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va atribuir una part d'aquest augment al fet que alguns delinqüents han deixat de banda els delictes violents perquè tenen una resposta penal més greu i s'han bolcat en els robatoris amb força en domicili, ja que tenen penes menors. A més, la crisi ha revitalitzat el mercat de segona mà i ja no és tan difícil com fa anys recol·locar els objectes robats.

Trapero també va constatar que fa uns anys notava que era "més fàcil" obtenir dels jutges ordres per autoritzar entrades i escorcolls o per punxar el telèfon de sospitosos per robatoris i que, en reduir-se aquest tipus de diligències, els Mossos es veuen "perjudicats", ja que "s'entorpeix" la investigació.

Per aquest motiu, el conseller Jané va anunciar que els Mossos estan treballant actualment amb la fiscalia i amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per buscar un acord que faciliti més autoritzacions de diligències.

Trapero va fer autocrítica i va anunciat que, davant l'increment sostingut dels robatoris amb força els últims anys (dels 19.153 casos el 2009 als 27.481 del 2015), enguany han decidit crear en totes les estructures d'investigació del cos un grup de treball específic per combatre aquest fenomen.

El comissari en cap va subratllar la importància que té bolcar-se en la investigació contra els robatoris amb força, per dibuixar un perfil més ajustat de l'autor d'aquests assalts, que actua tant per lliure com en grups organitzats. Fins ara, el perfil s'ha mantingut molt estable els últims anys. La meitat dels autors d'aquests robatoris són de nacionalitat espanyola, el 20% magribins i també hi ha grups de l'Europa de l'Est, que entren a robar en cases la meitat de les ocasions forçant el pany i el 15% accedint per una finestra.