Qui va ser alcalde de Moià des del 1983 fins al 2011, Josep Montràs, s'enfronta a tres anys de presó per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. La Fiscalia considera que, des del 2004, l'exalcalde va permetre l'abocament d'aigües residuals i industrials al Torrent de l'Ocella, que s'haurien evitat si hagués tirat endavant unes obres que havien estat planificades i, fins i tot, pressupostades. Segons l'escrit del fiscal, aquests abocaments van afectar "greument" l'ecosistema de la zona i la qualitat de l'aigua. Un fet que "l'acusat sabia i acceptava". A més de presó, el ministeri també li demana una multa de 8.400 euros i la inhabilitació especial per a professió durant dos anys. El judici tindrà lloc aquest dijous al Penal 2 de Manresa.

L'Ajuntament de Moià, liderat pel convergent Josep Montràs, va promoure la urbanització del polígon industrial Pla de Romaní, que fixava que les naus i les construccions del polígon quedarien connectades a la xarxa de clavegueram per tal d'evacuar les aigües residuals. Malgrat que el projecte incloïa tots els serveis, les obres van acabar l'any 2004 sense haver construït la connexió amb la depuradora, tot i haver-la cobrat als empresaris.

Segons l'escrit del fiscal, això ha provocat que, almenys des del 2004, s'hagin anat produint abocaments regulars d'aigües residuals, i abocaments puntuals d'aigües industrials al Torrent de l'Ocella. La Fiscalia considera que aquests abocaments "regulars en el temps" han suposat la creació "d'un risc de greu afectació de les condicions de l'ecosistema del Torrent de l'Ocella, afectant de manera molt negativa les característiques de les seves aigües una vegada havien rebut aquells abocaments, la qual cosa sabia i acceptava l'acusat, que era el màxim responsable".

L'any 2011, l'arquitecte municipal, Josep Lluís Gorina, va comunicar els abocaments irregulars al nou alcalde Dionís Guiteras (ERC), qui va posar els fets en coneixement de la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme de l'Audiència Provincial de Barcelona.

El text de la Fiscalia determina que, el novembre de 2012, el cos dels Mossos d'Esquadra va prendre mostres de l'aigua del torrent i les va portar a l'Institut Nacional de Toxicologia que va detectar amoni i partícules en suspensió, que han provocat que la qualitat de l'aigua, en aquest tram de torrent, tingui una qualitat de "dolenta". Per altra banda, l'anàlisi també conclou que l'abocament impedeix o limita els usos de l'aigua i afavoreix l'aparició de fenòmens d'eutrofització.

La Fiscalia considera l'exalcalde de Moià, Josep Montràs, autor d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i, per això, li demana tres anys de presó, a més d'una multa de 8.400 euros i la inhabilitació especial per a professió i ofici durant dos anys. El judici oral tindrà lloc aquest dijous, 25 de febrer, al Penal 2 de Manresa.