El Jutjat Penal 2 de Manresa ha condemnat un empresari berguedà que va simular un robatori a les seves instal·lacions per cobrar de la companyia asseguradora. Mitjançant factures falses, l'home va fingir que havia comprat telèfons mòbils, ordinadors i lots de Nadal i, després, va denunciar el seu presumpte robatori. Ell mateix va provocar desperfectes a la nau per donar aparença als fets. D'aquesta manera, va aconseguir percebre 7.700 euros de la companyia d'assegurances.

L'acusat, Jaime R. T., ha estat condemnat a una pena d'un any i tres mesos de presó, que no haurà de complir perquè no té antecedents penals. Com a condició per no ingressar a cap centre penitenciari, però, haurà de pagar una multa de 1.800 euros i no tornar a delinquir durant els propers dos anys. L'home ja ha retornat els diners a l'asseguradora.

Els fets, segons la sentència de conformitat, van tenir lloc entre els anys 2009 i 2010, en una empresa tèxtil del Berguedà. L'acusat, que era gerent de la societat, va elaborar una sèrie de factures falses per simular la preexistència dels objectes presumptament robats. D'aquesta manera, va fer tres factures a càrrec d'una botiga informàtica, a la qual va fingir haver comprat dos telèfons Black Berry valorats en total en 1.064 euros i dos ordinadors portàtils xifrats econòmicament en 2.370 euros, de forma conjunta. A més a més, també va emetre una altra falsa factura, a càrrec d'una botiga de pernils, a la qual va simular haver-hi comprat cinc lots de Nadal, per un valor conjunt de 1.620 euros.

Posteriorment, el 16 de desembre del 2010 va provocar diversos danys a les instal·lacions per crear l'aparença d'haver sofert un robatori. L'home va acudir als Mossos d'Esquadra per denunciar els suposats fets.

A continuació, Jaime R. T. va presentar la reclamació a l'asseguradora, que li va satisfer 7.737 euros, corresponents al valor dels ordinadors, dels mòbils i dels lots de Nadal i als 500 euros en efectiu que va simular que els lladres li havien robat de les instal·lacions. La indemnització també va incloure els 3.841 euros amb què es van xifrar els desperfectes del robatori, que havia comès ell mateix.

La sentència el condemna pels delictes de falsedat en document mercantil, d'estafa i de simulació de delicte. L'acusat va reconèixer els fets, i la seva defensa va pactar la pena amb la fiscalia.