Els robatoris amb força en domicilis, sense l'ús de la violència, van pujar el 10% l'any 2015 a Catalunya i, si bé encara no han transcendit les dades de les comarques centrals, el Bages no n'ha quedat al marge. Les empreses de seguretat consultades de la comarca asseguren que, des de l'estiu passat, han notat un notable increment de la feina a causa de robatoris a les llars, una onada que, diuen, es manté activa aquest 2016. En alguns casos, les vendes d'alarmes han crescut entre el 20 i el 25%.

"Des de l'estiu passat, els robatoris a les cases estan a l'ordre del dia. Substituïm molts més panys forçats que abans", assegura Ramon Mollet, de l'empresa de seguretat Fichet Manresa. "El 2015 va ser un any fort i aquest inici del 2016 també ha començat a un bon ritme", diu.

Segons explica, els robatoris en domicilis s'estan produint tant en urbanitzacions del Bages com en pisos de zones cèntriques de Manresa o de poblacions del voltant. "Ens trobem robatoris a Pineda de Bages, a les Brucardes... Però també a Manresa: a la zona del Passeig, a l'avinguda de les Bases... també a barris més perifèrics com el Xup", explica Mollet. "També passa en molts pobles del Bages. No fa gaires dies, vaig haver d'anar a Artés", explica.

De fet, a tot Catalunya els robatoris amb força en domicilis (forçant els accessos sense utilitzar la violència contra ningú) han augmentat el 43,5% en els últims set anys. El tipus d'habitatge més escollit són els pisos i apartaments (58%), seguit de les cases (38%) i les masies (4%).

Els Mossos d'Esquadra expliquen que els lladres s'han abocat actualment en aquest tipus de robatoris perquè comporten condemnes més baixes, ja que en molts casos no suposen l'ingrés a presó. A més, segons els Mossos, la crisi ha revitalitzat el mercat de segona mà i ja no és tan difícil com fa anys recol·locar els objectes robats. La meitat dels autors dels robatoris són de nacionalitat espanyola, el 20% magribins i també hi ha grups de l'Europa de l'Est.

"Aquí ens sol venir gent esverada perquè els han entrat a robar a casa sense forçar el pany, només fent saltar els pinyons interns del cilindre, i els han obert la porta i els ho han robat tot", explica Mollet, de Fichet Manresa. "El gran problema és que el parc mòbil de panys i de portes que hi ha actualment a Manresa és vell i antiquat. I els constructors, amb els blocs nous, quan munten les portes, no instal·len portes d'alta seguretat. I es munten portes que no són segures, sinó vulnerables", diu.

Per aquest motiu, afegeix Mollet, cada vegada més "ens ve més gent per posar portes noves més segures a casa seva. Potser anys enrere ho feia la gent amb el poder adquisitiu molt alt, ara, en canvi, ho fa més gent de classe mitjana, més espantada, perquè ja han tingut una mala experiència o perquè els ha tocat de prop, a un veí o a un familiar", explica. "Sobretot, ve gent més jove, que té més percepció d'inseguretat que la gent gran en aquest sentit", afirma.

El serraller manresà Josep Circuns també ha notat un augment de feina els darrers mesos. "De robatoris sempre n'hi ha hagut, però ara estan en alça. Potser n'hi ha més en urbanitzacions que al centre de Manresa, però també n'hi ha", diu. "Ara, normalment són robatoris en què no hi ha mai ningú a casa. Si veuen que hi ha algú, marxen", afegeix.

Circuns assegura que cada cop li estan demanant més substitucions de panys, "i els recomanem que siguin panys blindats, amb una lleva travessera, que faci més difícil poder fer saltar els cilindres: costen molt més de foradar, jo mateix tardo el triple a poder fer-ho", afirma.

L'alerta per robatoris també ha fet disparar els darrers mesos la venda d'alarmes. "Des de mitjan any passat fins ara, les vendes s'han incrementat entre el 20 i el 25%", explica Josep Salada, gerent de l'empresa Plana Fàbrega, del polígon dels Dolors de Manresa. "Normalment, les compra gent a qui li ha tocat de prop un robatori, sobretot en urbanitzacions".

Salada afegeix que "el sistema d'alarma que recomanem és el que va per cable, ja que és més difícil de sabotejar pels lladres. En canvi, les alarmes que es transmeten per GPS, sense fils, es poden anul·lar fàcilment amb inhibidors", explica. "Aconsellem que l'alarma ens serveixi per quan siguem a casa, més que quan siguem a fora, perquè la seguretat personal és el més important", diu.