L'Audiència de Barcelona ha condemnat a disset anys de presó el lladre que el gener del 2014 va matar una dona d'edat avançada a Santpedor quan el va sorprendre robant a casa seva. L'home, que va escanyar mortalment la víctima, ja va reconèixer l'autoria del crim el dia del judici i, des de llavors, s'enfrontava a una pena d'entre disset i dinou anys de presó. Finalment, la pena ha estat la més baixa perquè el jutge ha tingut en compte que té un retard mental lleu.

Els fets, segons la sentència, van tenir lloc durant la nit del 7 al 8 de gener del 2014. L'acusat, Javier Bellido Romero, de 33 anys d'edat, va entrar a robar a casa de la víctima, Josefa Valenzuela Gallego, de 81, que vivia al primer pis d'un immoble del carrer Font Barrera, en ple nucli antic de Santpedor.

L'home, que havia estat rondant per la zona al llarg del vespre, va elegir entrar a aquell immoble perquè sabia que hi vivia una dona d'edat avançada que no estava acompanyada. Va poder entrar a l'habitatge obrint el pestell de la porta, ja que es podia manipular fàcilment des de fora.

Un cop a l'interior del domicili, va sostreure un rellotge, una medalla i un anell daurat amb sis pedres. A més a més, va agafar un braçalet daurat i una llibreta del "Carnet del Diabètic", que pertanyia al difunt marit de l'anciana.

El lladre, però, va ser sorprès aleshores per la dona, que s'acabava de despertar i va sortir de la seva habitació. Per evitar que fos descobert, i valent-se que es tractava d'una dona d'edat avançada, la va agafar pel coll i li va acabar provocant la mort per asfíxia, per compressió cervical. L'home va cometre els fets amb la intenció de matar la dona o almenys sent conscient de les altes probabilitats que hi havia de causar-li la mort, segons fa ressaltar la sentència.

Seguidament, Javier Bellido va fugir de l´habitatge amb totes les joies, que van ser recuperades pels Mossos d´Esquadra a casa seva a Santpedor. El «Carnet del Diabètic» va ser trobat en un solar proper al lloc de l´homicidi.

L´acusat, segons la sentència, té un retard mental lleu, un trastorn d´atenció amb hiperactivitat i trets de personalitat dissocial, la qual cosa li comporta algunes dificultats en l´aspecte cognoscitiu. Tot i així, conserva les seves capacitats volitives i cognitives, en un grau més inferior al normal.

Per aquest motiu, la sentència li aplica una atenuant d´alteració psicològica i el condemna a la mateixa pena que va sol·licitar la seva defensa en el judici, disset anys de presó, un cop l´acusat va reconèixer els fets. La fiscalia i l´acusació particular, representada pel despatx manresà Bufet Matamala, havien demanat una condemna no gaire més alta, de divuit anys i nou mesos.

La resolució, exactament, condemna Javier Bellido a onze anys de presó per un delicte d´homicidi i a sis anys de presó per un delicte de robatori amb violència en casa habitada. Tot i reconèixer-li l´atenuant d´anomalia psíquica, el jutge li ha aplicat també dos agreujants, un d´abús de superioritat, a causa de la situació d´indefensió de la víctima, i un altre de reincidència, ja que, abans dels fets el lladre ja havia estat condemnat cinc vegades per robatoris diferents.

En canvi, no li ha reconegut l´atenuant de confessió, com havia demanat la defensa, ja que el jutge assenyala que no va reconèixer el crim fins al mateix dia del judici i, a més a més, ja hi havia nombroses proves que l´incriminaven igualment. La sentència també constata que, tot reconèixer l´autoria de l´homicidi i del robatori, l´acusat no va voler donar detalls sobre com es van produir els fets. Per últim, el jutge obliga Javier Bellido a indemnitzar els dos fills de la víctima en un total de 100.000 euros.