L'increment dels robatoris en habitatges a la Catalunya Central, que no havia passat desapercebut a les empreses de seguretat del Bages (vegeu Regió7 del 27 de febrer), ja té des d'ahir una traducció en dades, fetes públiques pels Mossos d'Esquadra: l'any passat hi va haver 1.348 robatoris d'aquest tipus a les comarques centrals, el 34,13% més que el 2014. Això significa que hi va haver quatre casos de mitjana cada dia en el conjunt d'aquest territori.

Aquest percentatge situa la Catalunya Central com la regió del país on han crescut més els robatoris en pisos i cases. En el conjunt de Catalunya, l'increment va ser del 10,14%, un valor, per tant, 24 punts per sota del percentatge de la Regió Policial Central, que inclou el Bages, el Berguedà, el Solsonès, l'Anoia, Osona i els municipis del Moianès que anteriorment pertanyien al Bages i a Osona (els que estaven al Vallès Oriental continuen adscrits, de moment, a la Regió Metropolitana Nord).

Els Mossos atribueixen aquesta escalada a un factor en concret: la pressió policial més gran dels darrers anys a l'àrea metropolitana. Aquesta circumstància, segons els Mossos, ha fet desplaçar a la Catalunya Central grups de lladres professionals, provinents de l'Europa de l'Est, que resideixen a les comarques metropolitanes.

L'increment del 34% d'aquest tipus de robatoris és superior al de les altres regions de Catalunya, tot i que els Mossos assenyalen que aquest alt percentatge parteix d'una xifra de robatoris baix (en comparació amb el que registra l'àrea metropolitana), la qual cosa ha provocat que s'hagi disparat el percentatge d'aquesta zona.

Els augments en aquest sentit en altres regions de Catalunya han estat d'entre el 16 i el 22%, amb l'excepció de la ciutat de Barcelona (el 27%) i de la regió de Girona, on els robatoris en domicilis han baixat el 2,5%. De moment, encara no es tenen dades de les regions de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, tot i que fonts policials van indicar ahir que l'increment en aquests territoris no hi ha estat tan notable com en altres indrets.

L'augment dels robatoris en domicilis de la Catalunya Central ja havia començat a créixer el 2014 amb relació al 2013. De fet, s'ha passat dels 868 casos del 2013 als 1.348 del 2015, amb la qual cosa el percentatge d'increment en dos anys ha estat del 55%.

Els robatoris amb força en domicilis són tots aquells que es cometen forçant les portes o les finestres, quan no hi ha ningú a l'habitatge. En canvi, els assalts amb violència sobre les persones són comptats: 25 casos el 2015 a la Regió Central (per 21 el 2014).