És a la presó per motius totalment aliens al cas Tous (tres robatoris l'estiu passat en xalets de la Costa Brava), però ara mateix és l'únic dels catorze assaltants de la casa dels joiers que està entre reixes. La recent detenció a Grècia de Nikolli Eglantin i la seva extradició a l'estat espanyol ha fet reflotar un cas, el de l'assalt de Pineda de Bages, que va ocórrer fa gairebé deu anys i que ha acabat amb un únic condemnat, el gendre dels Tous, Lluís Corominas, per la mort d'un dels lladres. Però, en canvi, cap de la resta d'assaltants no ha estat jutjat pel robatori.

La investigació policial va permetre identificar onze dels catorze assaltants, la majoria dels quals albanesokosovars, i, de fet, alguns ja van ser detinguts: Dulji Kosum (el lladre que acompanyava la víctima mortal a l'interior del cotxe), Arsim Blaku i Milazim B. (els dos assaltants que van entrar a l'interior del xalet); el lladre detingut ara, Nikolli Eglantin, i, finalment, un altre dels sospitosos, Shemsi I.

Tots cinc, però, van fugir de la justícia després d'obtenir la llibertat condicional, molt previsiblement cap als seus països d'origen, i mai no han estat jutjats. De tots ells, l'estiu passat en van reaparèixer dos a Catalunya, robant en urbanitzacions de la Costa Brava: Blaku, que continua desaparegut, i Eglantin, que és qui ha estat ara detingut i extradit a Espanya.

Blaku i Eglantin formaven part de la banda d'albanesokosovars que el 2006 va preparar l'assalt a la casa dels Tous i diversos robatoris més arreu de l'estat espanyol. Ara, gairebé deu anys després d'aquell cas, els Mossos d'Esquadra sostenen que tots dos continuen sent còmplices. Durant els mesos de juny i juliol de l'any passat, el cos policial català va detectar un augment considerable de robatoris en urbanitzacions de l'Empordà.

Nikolli Eglantin va acabar fugint del país a l'estiu, però Arsim Blaku va continuar actuant. El dia 18 d'agost, quan els Mossos l'anaven a detenir després d'assaltar un xalet a Calonge, va protagonitzar una espectacular persecució a alta velocitat i va aconseguir fugir. Des de llavors, continua en recerca i captura. En canvi, Nikolli Eglantin, sobre qui pesava també una ordre europea de detenció i entrega, va acabar sent detingut a Grècia a final del 2015, segons va publicar aquest dissabte l'ACN.

La detenció d'Eglantin permet dir que, ara mateix, a l'estat espanyol només és a la presó un dels catorze participants en l'assalt d'aquell 9 de desembre del 2006, al xalet dels Tous de Pineda de Bages.

Aquell vespre, el gendre dels joiers, Lluís Corominas, que era el responsable de seguretat, va rebre l'alerta d'un videovigilant sobre l'entrada de dos intrusos al jardí. Corominas es va dirigir a l'indret i va disparar contra les dues persones que hi havia a l'interior d'un cotxe aparcat al costat de la casa. Un dels trets va acabar matant un dels ocupants del vehicle, Sinani Gazmend. L'altre va ser reduït i detingut després pels Mossos.

Homicidi imprudent

El gendre dels Tous, després d'un llarg periple judicial de nou anys, va acabar sent condemnat el setembre passat per homicidi imprudent a dos anys de presó, pena que no haurà de complir, després d'haver indemnitzar la família de la víctima amb 310.000 euros. Per la seva banda, Kosum va obtenir la llibertat condicional al cap d'uns mesos i va desaparèixer del país. El mateix va passar amb Blaku, Eglantin, Milazim B. i Shemsi I., que també havien estat arrestats.