L'Audiència Nacional ha condemnat a 12 anys de presó el matrimoni d'anarquistes xilens Francisco Javier Solar, Cariñoso, i Mónica Andrea Caballero, Moniquita, per l'atemptat comès el 2 d'octubre del 2013 a la basílica del Pilar de Saragossa, en què va quedar ferida una dona. Tot i així, els absol del suposat intent d'atemptat al monestir de Montserrat.

En aquest cas, l'Audiència els absol del delicte de conspiració per cometre estralls terroristes. El tribunal no considera acreditat que estiguessin preparant un atemptat a Montserrat, malgrat haver viatjat fins a allà el 12 de novembre del 2013 i que hi hagi imatges de la seva visita "sense mostrar cap interès cap a la figura de la Verge que el presidia", sinó sobretot amb la mirada fixada en la basílica.

D'altra banda, l'Audiència creu que el matrimoni, que s'enfrontava a una petició fiscal de 44 anys de presó, va actuar de forma "autònoma" i l'absol de pertinença a organització terrorista com a membres del Comando Insurreccionalista Mateo Morral, dins els Grups Anarquistes Coordinats (GAC).

En la seva sentència, la secció quarta del Jutjat Penal considera provat que Cariñoso i Moniquita van ser els qui van col·locar l'artefacte que va esclatar el 2 d'octubre del 2013, i va causar lesions a una dona que estava a la basílica del Pilar en el moment dels fets.

Per aquest motiu, els condemna a cadascun a cinc anys de presó per un delicte de lesions terroristes i a set anys més per un altre de danys terroristes. A més, els obliga a indemnitzar conjuntament la dona ferida amb 22.775 euros i amb 182.601 euros el consell de Saragossa pels desperfectes. Malgrat admetre que ningú "no els va veure accedir al temple i ubicar al seu interior aquest artefacte", els magistrats (Ángela Murillo, Paloma González i Juan Franciso Martel) creuen que l'autoria d'aquest atemptat està provada pels indicis recollits que els situen aquest dia a Saragossa, "juntament amb el fet de ser tots dos anarquistes insurreccionistes, que persegueixen atacar l'Estat i els símbols que entenen que els representa, entre els quals hi ha l'Església".

De fet, , al final del judici, Moniquita va fer ús del seu dret a l'última paraula per cridar: "visca l'anarquia i mort a l'Estat!".

Segons el relat de fets provats, tots dos es van traslladar a viure a Barcelona "guiats per les seves idees anarquistes insurreccionistes", però els magistrats no han trobat proves que estiguessin integrats "en cap grup d'afinitat" de la Federació Anarquista Informal/Front Revolucionari Internacional (FAI/FRI), ni dels GAC.

D'aquesta manera, "actuant de manera autònoma", van decidir atemptar contra la basílica del Pilar "com un dels símbols de l'estat al qual volien agredir" i, amb aquest objectiu, el mateix dia de l'atac es van traslladar des de Barcelona a Saragossa en autobús.

Un cop allà, van col·locar l'artefacte explosiu (format per una bombona de gas butà, dos quilos de pólvora negra i un rellotge activador) a la nau central del temple, entre l'altar i el cor.

Deu minuts abans que explotés, a 3/4 de 2 del migdia, des d'una cabina van avisar de la seva col·locació en una trucada a un centre d'estètica, el propietari del qual no va donar credibilitat a l'avís i no ho va transmetre a les autoritats.

L'ona expansiva va tocar una dona que en aquell moment resava al temple i li va causar lesions a les orelles i a la mandíbula que han fet que tingui una incapacitat permanent parcial del 25%.