Regió 7

La gesta de treure's el carnet de conduir a la primera

L'exigència de la prova pràctica de conduir i la crisi han provocat que els alumnes hagin d'anar més cops a examen per poder aprovar

10.04.2016 | 09:15
Cotxes d´autoescola en un dia d´examen, provinents de la zona de Pistes de Manresa.
Cotxes d´autoescola en un dia d´examen, provinents de la zona de Pistes de Manresa.

ELS FACTORS

  • Moltes famílies intenten estalviar-se diners pagant menys pràctiques. Malgrat els canvis que han endurit la prova de conduir, els educadors defensen que seria possible aprovar a la primera si els alumnes els fessin cas i no decidissin pujar a examen fins que no estiguessin prou preparats. Però els darrers anys la crisi ha fet que moltes famílies hagin preferit pagar menys hores de pràctiques i que molts aspirants es precipitin a l´hora de pujar a examen. Resultat: acaben suspenent diversos cops i el carnet els acaba sortint més car.
  • L´examinador valora aptituds que abans no es tenien en compte. Fa quinze anys, l´examinador només valorava la destresa de l´alumne conduint. Ara, en canvi, es valora també l´actitud al volant i la seva capacitat d´anticipació als problemes i a qualsevol possible situació de perill.
  • Les proves ara duren 25 minuts, en lloc d´un quart d´hora. El 2013, l´examen de conduir, que fins llavors durava entre 10 i 15 minuts, va passar a tenir una durada de 25 minuts: més temps i l´alumne té més possibilitats de cometre un error.
  • La falta de personal i les vagues dels examinadors influeixen. A vegades, els alumnes no saben fins a l´últim dia si l´endemà podran tenir plaça per fer l´examen o no. La reducció del personal de Trànsit i les vagues dels examinadors influeixen negativament en l´alumne.

Molts pares i mares són els primers que no ho entenen. «Jo, quan em vaig treure el carnet, ho vaig fer a la primera, i només havia fet deu pràctiques a l´autoescola. El meu fill, en canvi, ha fet més de vint classes i encara no està ni preparat per pujar a examen. Com pot ser?». Aquesta és la pregunta que els formadors viaris senten molt sovint davant la constatació d´un fet: aprovar la pràctica de conduir al primer intent s´ha convertit, avui dia, en tota una gesta, quan, en canvi, fa deu, quinze o vint anys era el més habitual. Ara, l´alumne que s´examina de conduir sap que, per estadística, no aprovarà la pràctica fins al segon, el tercer el quart intent... o qui sap si més.

No hi ha una sola explicació sobre per què els alumnes d´avui dia suspenen més vegades l´examen de pràctica, sinó que és degut a diferents factors. D´entrada, el nivell d´exigència sobre l´aspirant a conductor és molt més elevat. Per començar, des del 2013, els exàmens de pràctica duren molt més (25 minuts), una franja de temps massa llarga per evitar que s´escapi cap error. «Abans, les proves duraven entre 10 i 15 minuts. Ara, amb 25 minuts, hi ha més possibilitats de cometre una errada», explica el director de l´autoescola Font de Manresa, Pere Font.

Però no és l´allargament de l´examen el que explica l´increment de l´exigència, sinó que des de fa uns anys es valoren al conductor unes aptituds que anteriorment no es tenien en compte. «Fa quinze o vint anys, l´examen només era de destresa, d´habilitat: de saber moure el vehicle i poc més», explica Josep Casellas, formador de l´autoescola Trac de Manresa. «Ara, en canvi, no només es valora com mous el vehicle, sinó principalment el teu comportament: la teva capacitat d´anticipació, com et defenses davant de qualsevol possible situació de perill. Perquè són conductors que després han d´anar sols per la carretera i hauran de saber reaccionar en qualsevol incidència», afegeix Casellas.

L´allargament de l´examen i la valoració molt més exigent de l´alumne, per tant, podrien explicar per què la prova és més difícil que abans i per què és més complicat aprovar-la. Però tots els formadors viaris consideren que, malgrat aquests canvis, la majoria d´alumnes podria continuar aprovant al primer intent (o si més no al segon) si anessin preparats a l´examen. I aquí hi ha el mal principal: des de fa uns anys, a causa de la crisi econòmica, molts aspirants volen presentar-se a l´examen sense haver fet prou hores de pràctica a l´autoescola, per tal d´estalviar-se diners. «I això fa que suspenguin, hagin de renovar papers una o dues vegades i el carnet els acabi sortint molt més car», asseguren els educadors.

«Fa uns anys, era més fàcil que la gent ens cregués i que no pugés a examen fins que no els dèiem que estaven preparats. Avui dia, però, la gent va molt més collada econòmicament i vol anar a examen sense haver fet prou pràctiques», explica Pere Font. «Sí que és veritat que ara la prova és més complicada que abans. Però hi ha gent que l´aprova a la primera. I ho fa la gent que et creu, que no va a l´examen fins que no els dius que està preparat. I que tant t´aguantarà 10 minuts de prova com 30 minuts», afegeix Font.

El mateix considera Josep Casellas, de l´autoescola Trac. «Una persona que hagi fet un bon treball de pràctiques no ha de suspendre. Sempre hi pot haver algun factor extern, o que els nervis li juguin una mala passada, però pot aprovar perfectament a la primera o a la segona vegada, sense necessitat d´haver de renovar papers», afirma.

D´altra banda, la inestabilitat del sector dels examinadors és un altre factor que els darrers anys ha jugat negativament en contra de l´alumne. «Aquest és un problema de l´administració, no és ni de l´alumne ni de l´autoescola: hi ha alumnes que no saben fins el dia abans si aquell dia poden anar a examen. Hi ha vegades que han de deixar passar massa temps entre una prova i l´altra, perquè no hi ha prou places, i llavors perden pràctica», diu Pere Font.

Quin és, per tant, avui dia, el nombre recomanable de pràctiques abans de decidir pujar a examen per primer cop? «Fa uns anys, quan només es valorava l´habilitat al volant, els alumnes en tenien prou fent quinze pràctiques», explica Font. «Ara, depèn de l´alumne, però se´n necessitarien un mínim de 20 o 25. Menys, és jugar-te-la», assegura.

Fa quinze anys, afegeix Font, en termes generals, «la gent que aprovava a la primera o a la segona prova, i que no havia de renovar papers, era el 80 % del total. I el 20 % restant havia d´anar a examen tres o quatre vegades. Ara, en canvi, és el revés: el 20 % no renova papers, i el 80 % restant suspèn més de dos cops».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Un incendi crema els baixos d´una casa a Cal Bassacs

Un incendi crema els baixos d´una casa a Cal Bassacs

Els Bombes han evacuat els veïns que hi viuen i els de dos immobles del costat

L´Ajuntament de Manresa es compromet a mantenir la vigilància policial a les Escodines

L´Ajuntament de Manresa es compromet a mantenir la vigilància policial a les Escodines

El consistori, la policia i els veïns acorden continuar col·laborant per eradicar la inseguretat i...

Detingut un funcionari de Brians i cinc persones més per entrar droga a la presó

Detingut un funcionari de Brians i cinc persones més per entrar droga a la presó

Els acusats, dos dels quals han estat empresonats, introduïen haixix i heroïna al centre...

Expulsen al Marroc el jove de Manresa que va ser detingut per gihadisme

Expulsen al Marroc el jove de Manresa que va ser detingut per gihadisme

L'acusat, que no tenia els papers en regla a l´estat espanyol, ha estat retornat al seu país...

Presos de Lledoners elaboren i emeten en obert un programa de ràdio

Presos de Lledoners elaboren i emeten en obert un programa de ràdio

De forma pionera al país, el magazín es podrà escoltar per Internet i s'estrenarà entrevistant el...

El Trànsit
AmpliarAmpliar informació
El Trànsit a la ciutat
AmpliarAmpliar informació
Enllaços recomanats: Premis cinema