Regió 7

L´ensorrament de la rectoria d´Argençola destapa una disputa per la seva titularitat

Els propietaris de la casa del costat asseguren tenir unes escriptures que indiquen que és seva

15.04.2016 | 07:38
L´estat en què va quedar la rectoria després de l´esfondrament.
L´estat en què va quedar la rectoria després de l´esfondrament.

L’esfondrament de l’antiga rectoria de la vila d’Argençola, al terme municipal de Castellnou de Bages, ha destapat una disputa entre el bisbat de Vic i els propietaris de la casa que hi ha just al costat. Asseguren tenir les escriptures que demostren que la rectoria, l’església i les antigues escoles són propietat de la família.

Per altra banda, el rector de Castellnou, Jean Hakolimana, afirma que formen part de la diòcesi.
Hakolimana, a més, assenyala que «serà el bisbat de Vic el que actuarà per treure el runam i garantir la seguretat a l’església, en què s’ha deixat d’oficiar missa després de l’esfondrament de la rectoria.

Membres de la família han assegurat a aquest diari que les escriptures demostren que les tres edificacions pertanyien antigament a la família i que l’any 1986 el bisbat les va inscriure en el Registre Civil perquè constés que són de la diòcesi de Vic. Teresa Escarpenter, filla de l’actual propietària, assegura que mai han volgut resoldre la qüestió judicialment perquè han volgut «evitar problemes amb l’Església».

Arran de l’esfondrament, però, hi ha hagut una trobada amb el rector de Castellnou –que també ho és de Santpedor– per aclarir-ne la titularitat. «Per definició una rectoria i una església és del bisbat. Així ho vaig voler fer entendre a la família. També els vaig dir que si, tot i així, consideren que és seu, l’única forma de resoldre la qüestió és per la via judicial», assenyala.

Per la seva banda, l’alcalde del municipi, Francesc Martínez, també creu que l’única manera de resoldre la disputa és per la via judicial. Escarpenter assegura que abans de l’esfondrament es van sentir molestos amb el bisbat de Vic i l’Ajuntament perquè van anar a visitar l’església arran d’unes esquerdes que van aparèixer en el temple. «Van venir totes les persones aquí. La meva germana, que era a la casa que hi tenim, va preguntar què hi feien», afirma Escarpenter.

Rapidesa per arreglar-ho

La família diu que de moment no actuarà en les runes que va deixar l’esfondrament, ja que abans s’hauria de resoldre la qüestió de la titularitat.

El bisbat de Vic, per la seva banda, assenyala que hi actuarà i, segons el rector, «s’ha de fer de forma urgent. Hakolimana afirma que tècnics estan fent un informe per al bisbat en què s’estipularà les accions que s’han de fer. «Estem esperant l’informe, però el que tenim clar és que les plantes superiors s’hauran d’ensorrar perquè estan molt malmeses», afirma. Aquest punt del terme municipal de Castellnou és freqüentat per persones que hi van a caminar.

«A la planta baixa hi ha uns arcs que tenen, pel que sembla, interès històric i això es podria conservar. Per altra banda, hem de veure quines són les obres que s’han de fer a l’església, però aquí l’actuació serà mínima perquè només hi ha esquerdes», indica el mossèn. També diu que treballarà perquè l’actuació sigui ràpida i que «en qüestió de poques setmanes es pugui treure el runam».

L’alcalde de Castellnou ha afirmat a aquest diari que «la situació és urgent», i que –tot i ser coneixedor de la disputa per la titularitat– s’adreça al bisbat per solucionar l’estat de l’església i el futur de la rectoria. «Nosaltres farem un informe de l’estat de la rectoria i l’església, però ja n’hem enviat un de previ al bisbat amb fotografies i hem indicat que l’actuació ha de ser a curt termini», diu Martínez.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Salven un nadó d´un mes d´edat d´una crisi respiratòria a Olesa de Montserrat

Salven un nadó d´un mes d´edat d´una crisi respiratòria a Olesa de Montserrat

El SEM, la Policia Local i els Mossos van atendre la petita, que va patir la insuficiència al...

Una dona ferida greu a la C-55 en un accident de motocicleta a l´altura de Castellbell

Una dona ferida greu a la C-55 en un accident de motocicleta a l´altura de Castellbell

Un dels ocupants ha patit ferides greus i ha estat tralladat a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell

Ferit crític un ciclista manresà en un accident al nus del Guix

Ferit crític un ciclista manresà en un accident al nus del Guix

L'home, de 66 anys, va ser evacuat en un helicòpter medicalitzat a l'hospital Parc Taulí de Sabadell

Detingut un funcionari i cinc persones més per entrar droga a Brians 2

Detingut un funcionari i cinc persones més per entrar droga a Brians 2

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que introduïa droga a la presó de Sant...

Els veïns de les Escodines i l´Ajuntament constaten una reducció del incidents

Els veïns de les Escodines i l´Ajuntament constaten una reducció del incidents

La policia es compromet a intentar que els okupes conflictius marxin del barri L'entitat veïnal,...

El Trànsit
AmpliarAmpliar informació
El Trànsit a la ciutat
AmpliarAmpliar informació
Enllaços recomanats: Premis cinema