La ruta més important del Pedraforca, i que atrau més excursionistes els caps de setmana, tindrà un camí habilitat per evitar accidents. Unes 23.000 persones pugen cada any al cim del Pedraforca, la majoria pel vessant de Saldes. Aquest elevat índex de freqüentació ha erosionat la tartera, la ruta principal que usen tres de cada quatre excursionistes per pujar i baixar aquesta emblemàtica muntanya.

El director del parc natural del Cadí-Moixeró, Jordi Garcia Petit, ha confirmat el mal estat de la tartera, que ha perdut molta de la pedra que la caracteritza. Segons ha explicat, aquesta erosió ha fet que "el que queda sigui una crosta de terra molt endurida que, amb el fort pendent, si no es baixa a poc a poc, provoca moltes caigudes que obliguen a intervenir al grup de rescat de muntanya dels Bombers". Ara, precisament per evitar l'erosió de la tartera i els accidents, s'habilitarà un camí que facilitarà l'accés al cim.

La tartera del Pedraforca és un espai que ocupa 20 hectàrees. El sender principal té una longitud d'1,5 quilòmetres i un desnivell de 600 metres. Es tracta d'un mosaic format, a més de les tarteres, per prats pedregosos d'ussona -una herba alta que creix a la muntanya- i pinedes esclarissades de pi negre.

En la part mitjana i alta de la tartera el camí està molt malmès i en alguns trams ha desaparegut, de tal manera que els excursionistes es veuen obligats a baixar per allà on poden. Això dificulta la mobilitat dels usuaris i, de vegades, provoca accidents, la majoria dels quals són trencaments i esquinços.

Un estudi del 2009 elaborat per l'ambientòloga Queralt Tor posava de manifest que, del conjunt de vint hectàrees que ocupa tota l'àrea de la tartera, prop del 70% no està gens afectada pel trànsit de visitants. La resta té una afectació moderada i, una petita part, alta, i apuntava la necessitat de "canalitzar al màxim la circulació de persones en un únic camí per concentrar la degradació".

L'any 2013 es va fer una petita intervenció al tram més baix de la tartera, però les pluges el van fer malbé. La nova actuació, que té un pressupost de 46.000 euros subvencionats per l'Obra Social de La Caixa, és la més gran que s'haurà fet fins ara a la zona. Els treballs s'iniciaran un cop es fongui la neu que encara queda a la muntanya i l'objectiu és que el camí ja sigui practicable aquest estiu, que és quan el Pedraforca rep la majoria d'excursionistes.

El camí es farà amb travessers de fusta tractada que es clavaran a terra per tal de consolidar el ferm que, tot i els moviments de terra que té la tartera, permetrà un sender segur per pujar i baixar sense tant risc de patir caigudes i accidents. El director del parc natural del Cadí-Moixeró, Jordi Garcia Petit, confia que la majoria de gent segueixi el camí, tot i que reconeix que el risc zero no existeix, però espera que es redueixi "molt significativament".

En aquest sentit, Garcia Petit ha recordat que l'accés al Pedraforca no és fàcil, ja que es tracta d'una muntanya de 2.506 metres, amb un desnivell important. Segons ha dit, accedir al cim requereix preparació física i bon equipament. A més, el director del parc natural diu que per evitar accidents de muntanya els excursionistes haurien d'esperar a fer la sortida quan hi hagi unes condicions meteorològiques favorables.