Una delegació de quatre bombers de rescat anglesos, del comtat del West Sussex, al sud d'Anglaterra, està visitant aquesta setmana Catalunya per compartir experiències amb els efectius GRAE (Grup d'Actuacions Especials) dels Bombers de la Generalitat. La trobada inclou diverses pràctiques a Montserrat.

L'intercanvi té per objectiu establir relació entre ambdós cossos i intercanviar coneixements i experiències professionals relacionades, bàsicament, amb tècniques de rescat, i mètodes de rescat amb corda, en situacions d'emergència al medi natural. L'estada dels bombers anglesos preveu un programa d'activitats que inclou la realització d'una sèrie d'exercicis i simulacres per tal d'efectuar un treball conjunt en diferents situacions i entorns de rescat.

Així, durant la setmana estan previstes diferents activitats conjuntes de caràcter pràctic, moltes de les quals a Montserrat, com un exercici de rescat en cavitat a l'avenc dels Esquirols, a l'Ordal, i un simulacre de rescat en paret en helicòpter a la Gorra Marinera, també a la muntanya de Montserrat. A la mateixa zona hi ha previstes dues activitats més. A la via ferrada de les Dames es farà un rescat en barranc sec i a la zona de la Vinya Nova, entre el Bruc i Collbató, al peu de la muntanya de Montserrat, està prevista una demostració d'una recerca i rescat amb la participació de la unitat del Grup Caní de Recerca. A més, visitaran la zona del monestir com a escenari singular en l'àmbit de les emergències en el medi natural.