Els Mossos d'Esquadra han identificat 14 dels menors que inhalen cola i que es van escapar de diversos centres d'acollida, cinc dels quals de l'Estrep de Sant Salvador de Guardiola. Així ho han confirmat aquest dijous representants del Consorci de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat.

Dels 14 nens identificats que han escapat dels centres, 9 provenen de Barcelona -5 de Centre d'acollida Coda i 4 del Centre d'Acollida Mas Pins- i 5 de Sant Salvador de Guardiola, del Centre de menors Estrep.

En una convocatòria amb els mitjans de comunicació, el gerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials, Jordi Sánchez, ha afirmat que el nombre de menors que han escapat oscil·la entre els 15 i 20.

Sánchez ha explicat que el consorci es reunirà demà amb la Direcció General de Policia, que presentarà un informe específic elaborat amb la unitat d'investigació de Mossos d'Esquadra de l'Àrea Metropolitana que actualitzarà la informació dels nens identificats fins al moment.

Davant de la dificultat per identificar els menors, Sánchez ha defensat que els nens que s'han escapat ara poden variar respecte a menors que ho hagin fet amb anterioritat, i ha afegit que hi ha menors que poden no estar sota la tutela de la "Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència" (DGAIA).

El secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha afirmat que els nens trobats que no hagin estat tutelats per la DGAIA entraran en un centre d'acollida "d'acord amb el procediment".

D'una altra banda, Iglesies ha afirmat que quan els Mossos identifiquin als menors, la DGAIA s'encarregarà de recollir-los i de tornar-los al seu centre d'origen. Davant aquesta situació, el consorci ha proposat establir un centre obert d'intervenció sociosanitària i educativa especialitzada per atendre nens politoxicòmans.

El director general de la DGAIA, Ricard Calvo, ha defensat que la millor solució és un recurs mixt en el que els menors resideixin en els centres de protecció, però que al seu torn assisteixin a un centre d'atenció sociosanitària. Iglesies ha afirmat que el centre se situaria a la ciutat de Barcelona, i ha apuntat que Ciutat Vella podria ser "una candidata satisfactòria".

El consorci també ha proposat impulsar un programa d'atenció específica per donar atenció a les persones oficialment majors d'edat en l'àmbit de la formació i de la inserció laboral amb la finalitat d'assegurar la plena inclusió dels joves toxicòmans a la societat. Com tercera mesura, el consorci ha impulsat l'execució d'una agenda que proporcioni un gestió "molt més específica" en els serveis socials.