El dia 54 del "Camí per l'Asier" va acabar a Manresa i va ser molt especial pel mosso d'esquadra que protagonitza aquesta història solidària. Després de sortir d'Artés de bon matí, Albert Palacio va arribar a la capital del Bages, on va viure un dia carregat d'emocions.

En la ruta fins a Manresa el van acompanyar cinc companys del cos de policia que van desafiar la pluja que no va cessar durant tot el dia per donar suport a Palacio. Al arribar a Manresa va tenir una rebuda espectacular a la comissaria, on desenes de companys el van esperar.

A la tarda, va conèixer a l'Asier i va poder estar unes hores amb ell i la seva família. Allí va poder comprovar la força de la família de l'Asier i la tristesa i ràbia que provoca la seva situació.

Carregat d'energia amb la visita, a la nit, el protagonista d'aquest bonic repte va sopar i conversar amb Sor Lucía Caram, que de ben segur també el va animar a continuar amb pas ferm cap a Santiago.

De Roma a Santiago

Va començar a caminar a Roma el 4 de març passat i preveu arribar a Santiago de Compostel·la a mitjan juny. Fa 55 dies seguits que està en ruta, ha recorregut a peu més de 1.500 quilòmetres i encara n'hi falten gairebé la meitat per fer. Ha caminat sota la neu i la pluja, ha pujat i baixat muntanyes, ha trepitjat Itàlia i França, i ara fa dos caps de setmana va entrar a Catalunya per la Jonquera. Dimarts, va arribar a l'Estany i va entrar al Bages, tot fent parada a Artés.

"En cap moment no he tingut ni la més mínima idea de fer mitja volta. Ni m'ha passat pel cap", assegurava ahir a aquest diari l'aventurer, Albert Palacio, un cop arribat a Artés. La seva no és una proesa per posar a prova la seva capacitat física. Va molt més enllà: amb aquesta caminada de gairebé 3.000 quilòmetres, vol recollir diners per ajudar l'Asier, el nen de 9 anys del Pont de Vilomara que pateix un tumor cerebral molt poc freqüent: el glicoma pòntic intrínsec difús. Una malaltia incurable que apareix en nens de 5 a 9 anys i de la qual anualment es detecten 300 casos a tot el món.

Albert Palacio, de 44 anys i veí de Gualba (Vallès Oriental), és mosso d'esquadra de la comissaria de Granollers. És amic de la mare del nen, que també és mosso i té plaça a la comissaria de Manresa. De fet, el col·lectiu dels Mossos d'Esquadra és un dels que s'han mobilitzat més per ajudar la família de l'Asier, amb actes de tota mena, al Bages i a tot Catalunya.

"Jo volia fer alguna cosa per ajudar tots aquests nens que estan una mica oblidats per les administracions", explicava ahir a Artés Albert Palacio. "I vaig decidir caminar de Roma a Santiago, perquè són dues ciutats emblemàtiques i perquè volia cridar d'alguna manera l'atenció amb aquests gairebé 3.000 quilòmetres", va afegir.

I en què consisteix l'ajuda? Doncs va crear la pàgina de Facebook "Un camí per l'Asier" per divulgar la seva aventura i per animar tothom a fer donacions de diners, que seran destinades a pagar la investigació de la malaltia, que a tot l'estat només du a terme l'hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. "Cap administració pública no dóna ajuts per investigar aquesta malaltia, perquè els afectats són molt pocs nens. I a les farmacèutiques tampoc no els interessa. Per tant, l'única manera de finançar la investigació és a nivell privat", va explicar l'Albert.

Les donacions (d'un mínim de 5 euros) s'han de fer a través de la pàgina de l'obra social de l'hospital (www.implica-t.org). També es poden encarregar samarretes de 10 euros. "De moment, ja hem recollit 15.000 euros", va afegir l'Albert, bàsicament de particulars. "Però cap de les empreses a qui hem proposat que apareguin com a espònsors de la caminada no ha volgut donar diners", va lamentar. "Abans de començar la caminada, vaig visitar 30 o 40 empreses i vaig enviar centenars de correus electrònics. Però sembla que això no interessa a les empreses", va dir.

Ell es paga de la seva butxaca les despeses del viatge, bàsicament en allotjaments i menjar. Des que ha arribat a Catalunya, però, pràcticament cada nit ha pogut dormir a casa d'un amic o d'un conegut. Avui és previst que vagi des d'Artés fins a la comissaria dels Mossos de Manresa, on serà rebut pels seus companys. Demà, tot seguint el camí de Sant Jaume, anirà fins a Montserrat, on serà rebut per l'abat, Josep Maria Soler. Des d'allà continuarà la ruta fins a Igualada i prosseguirà el viatge en direcció a Lleida i el nord d'Espanya.

"Aquests dies estic caminant 20 quilòmetres i escaig diaris, però a França vaig arribar a fer 40 o 50 quilòmetres al dia", explica l'Albert. "He anat més ràpid del que havia calculat. La veritat és que em trobo bé i em sento amb forces. I amb moltes ganes de posar el meu granet de sorra", conclou.