El jutge ha condemnat a un mes i mig de presó i a una multa de 135 euros els dos responsables de seguretat dels dos treballadors que van morir el 2008 mentre sanejaven una esllavissada a Montserrat. La condemna és per un delicte contra la seguretat dels treballadors. Els dos processats, però, evitaran entrar a cap centre penitenciari, ja que el jutge ha substituït l'ingrés a la presó per tres mesos de sanció i hauran de pagar tres euros per dia. El Jutjat Penal número 1 de Manresa va acollir ahir la vista de conformitat del cas.

Els dos acusats han evitat l'ingrés penitenciari arran d'un acord entre les famílies de les víctimes i les asseguradores. Aquest diari ja va informar el 12 de gener del principi d'acord si totes les parts arribaven a una entesa sobre la quantia de les indemnitzacions. Abans, el fiscal i les acusacions particulars demanaven dos anys i mig de presó per als processats. A part del delicte contra la seguretat dels treballadors, també se'ls acusava d'homicidi per imprudència greu. La fiscalia, juntament amb la resta de lletrats de l'acusació, va canviar-ho per un homicidi d'imprudència lleu. D'aquesta manera, els acusats no tenen responsabilitat penal sinó civil.

L'accident laboral va tenir lloc el 13 de novembre del 2008. Les dues víctimes, Francisco Salvador Escudero, de 29 anys i veí de Tarragona, i Mustapha Bouazza, de 31 anys i d'Argentona, estaven treballant en un dels equips que sanejaven la zona coneguda com la serra de les Barretines, al terme municipal de Monistrol de Montserrat. Feia deu dies que hi havia hagut una esllavissada en aquest punt de la muntanya. Una roca que els dos operaris intentaven estabilitzar es va desprendre de forma sobtada i va atrapar els dos treballadors, que van perdre la vida.

Els dos responsables de seguretat hauran de pagar 410.000 euros a les dues famílies. Els dos processats; els caps de l'empresa Geocat, de titularitat pública, i Inaccés, que portava a terme les tasques de sanejament, van reconèixer en la vista de conformitat ser responsables d'homicidi per imprudència lleu. La major part de les indemnitzacions les assumirà les asseguradores, com a responsables civils directes, i les empreses, com a responsables civils subsidiaris. En el principi d'acord es parlava de 330.000 euros, però les famílies reclamaven els interessos legals dels últims set anys.

Segons el ministeri fiscal, els condemnats no haurien d'haver permès, per raons de seguretat, que les víctimes treballessin en la trajectòria de caiguda de la roca.