Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes de nacionalitat albanesa com a presumptes autors de 35 robatoris amb força comesos des de final d'abril a les comarques de la Cerdanya i del Ripollès mentre els propietaris dels pisos dormien a l'interior.

Uns robatoris que es van cometre entre els dies 30 d'abril i 5 de maig a Tòtil, Campdevànol, Planoles, Ribes de Freser i Planés (al Ripollès) i entre el 4 i el dilluns 9 de maig a les localitats de la Molina, Vilà d'Urtx i Alp (a la Cerdanya).

Davant d'aquesta sèrie de robatoris, l'Àrea d'Investigació Criminal Pirineu Occidental va iniciar una indagació per poder identificar i detenir-ne els autors.

Els investigadors van comprovar que dotze robatoris tenien el mateix modus operandi: els autors cometien els robatoris entre la una i les sis de la matinada en domicilis de primera residència situats en zones pròximes a la via del tren.

A més, el mètode per accedir als habitatges consistia, en tots els casos, a trencar el barret de la porta i deixar-lo en testos de plantes situats fora del domicili.

D'altra banda, els lladres sempre s'emportaven el mateix tipus de botí: diners, joies, telèfons mòbils, tauletes i objectes petits i fàcils de transportar.

Encara que en els dotze robatoris amb força de la Cerdanya cap de les víctimes va poder veure els lladres, els investigadors van relacionar ràpidament els autors amb 23 robatoris comesos feia setmanes al Ripollès.

Les coincidències en el modus operandi i altres gestions d'investigació van permetre als agents poder seguir la pista de dos homes de nacionalitat albanesa que utilitzaven el tren per desplaçar-se i arribar a domicilis de primera residència durant la nit.

Els investigadors sospiten que acampaven durant el dia a la muntanya per preparar els robatoris, que cometien sempre de nit, mentre els propietaris dormien. La descripció física aportada pels investigadors va ser clau perquè una patrulla de la comissaria de Puigcerdà identifiqués a l'estació de tren del municipi dos homes com a presumptes autors.

Així, dilluns passat van detenir els dos homes de nacionalitat albanesa, de 41 i 27 anys d'edat i amb domicili desconegut. A més, en l'escorcoll, els agents trobar-los objectes procedents d'un dels robatoris de la Cerdanya, eines utilitzades en els robatoris i una tenda de campanya.

Segons els Mossos, amb aquestes detencions, es resolen 35 robatoris amb força comesos en 15 dies al Ripollès i la Cerdanya.