La Policia Local de Sant Joan de Vilatorrada ha començat a treballar aquest maig al poble veí de Callús, on farà controls i patrullatge de proximitat durant quatre hores a la setmana. Així ho estableix el conveni de col·laboració signat entre els dos municipis, que ha entrat en vigor aquest mes i que persegueix un doble objectiu: donar un reforç a la tasca dels Mossos d'Esquadra, que continuarà sent el cos policial de referència a Callús, i fer incrementar la sensació de seguretat dels callussencs.

El projecte parteix d'una proposta realitzada la legislatura passada per l'aleshores govern de CiU de Callús, que va ser acceptada per l'Ajuntament de Sant Joan, i que ara ha materialitzat l'actual govern d'ERC callussenc. De moment, abans d'iniciar els patrullatges i els controls, la Policia Local santjoanenca se centra en donar-se a conèixer a la població. Fins ara, ja s'ha presentat als comerciants i aquest dimecres ho farà davant de tots els veïns, en un acte a 2/4 de 8 a la sala de plens de l'Ajuntament.

Aquest tipus de col·laboració policial ha estat l'aposta de l'Ajuntament de Callús per reforçar el patrullatge policial al poble, després de descartar crear un servei propi de vigilància municipal, per motius pressupostaris. Per volum de població (Callús té poc més de 2.000 habitants), el municipi no pot dotar-se d'una plantilla específica de Policia Local.

Segons el conveni signat entre els dos consistoris, el cos policial santjoanenc treballarà durant quatre hores a la setmana a Callús, en dies i en franges sempre variables. Per aquest servei, l'Ajuntament de Callús pagarà 90 euros l'hora al de Sant Joan, és a dir, 360 euros a la setmana. El conveni ha estat validat pel departament d'Interior de la Generalitat, que ha facultat els caporals i els agents de Sant Joan poder interposar denúncies al terme de Callús.

L'alcalde callussenc, Joan Badia, deixa clar que "la Policia Local de Sant Joan no substituirà els Mossos, sinó que, durant aquestes quatre hores, farà bàsicament de policia de proximitat i podrà atendre incidents al carrer, robatoris o temes de trànsit". En qualsevol cas, ressalta, davant de qualsevol incidència, els veïns de Callús "han de continuar trucant al 112 i, per segons quins temes, s'activarà la Policia Local i, per segons quins d'altres, vindran els Mossos". L'alcalde Badia afegeix que la Policia Local "serà present sobretot els dies de mercat o en festes i també farà patrullatges preventius".

Per la seva banda, el cap de la Policia Local de Sant Joan, Josep Palacios, assegura que, durant les quatre hores setmanals de patrullatge a Callús, "el poble de Sant Joan mai no quedarà desatès, ja que, durant aquesta estona, sempre s'hi mantindrà una patrulla". De fet, assenyala, "actualment, les patrulles ja rodegen el terme de Callús quan van a patrullar per Sant Martí de Torroella i per les masies de l'entorn. Fins i tot, a vegades, per desplaçar-se d'un lloc a l'altre del terme de Sant Joan, travessen el poble de Callús".

Incidència "molt petita"

Al seu torn, el regidor de Seguretat de Sant Joan, Jordi Gesé, deixa clar que la col·laboració de la Policia Local "tindrà una incidència molt petita a Callús en comparació de la dels Mossos d'Esquadra, que continuaran tenint el pes de la feina, com fins ara", assegura. "La Policia Local Joan hi treballarà temes puntuals i concrets, com poden ser la formació viària a les escoles o vigilància en actes festius en concret", diu.