El Patronat de la Muntanya de Montserrat ha reobert la via ferrada de les Dames, una de les més populars del parc natural, un cop finalitzats els treballs de rehabilitació. Les tasques han estat supervisades pel Grup de Treball de Seguretat de Montserrat, que integren els Bombers de la Generalitat, els Mossos, els Agents Rurals, Protecció Civil, Creu Roja, el Patronat i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.

La via ferrada de les Dames, amb un desnivell de 300 metres, està equipada per fer-la en sentit ascendent, i està situada a la canal de l'Artiga Baixa, al municipi de Collbató. Està equipada amb cadenes, graons, cable de vida i reunions per rapelar.

La rehabilitació d'aquesta via ha format part d'un seguit d'accions impulsades pel grup de treball que s'estan duent a terme des de fa més de dos anys per millorar la seguretat en les activitats esportives i de lleure al massís.

Els treballs han estat fets per l'empresa Guies de Muntanya de Montserrat, després d'una inspecció i de l'informe del Grup d'Actuacions Especials dels Bombers. Mentre han durat els treballs, el recorregut ha estat tancat al públic durant diversos mesos.

D'altra banda, els propers dies s'instal·laran dos panells informatius en aquesta via ferrada, en els quals s'informa que es tracta d'una via d'alta dificultat, que requereix un equipament adequat i una bona forma física.

Al llarg dels darrers tres anys, el grup de treball del Programa de Seguretat de la Muntanya de Montserrat ha fet altres accions, com la intervenció a la canal del Joc de l'Oca (un altre recorregut d'aventura amb un alt nombre de practicants), o a la via ferrada de La Teresina, on es van fer tasques de revisió i sanejament, com s'ha fet ara a les Dames. També s'hi han fet diverses accions de divulgació dels consells de seguretat.