Els Mossos d´Esquadra han detingut un veí de Manresa de 62 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Manresa, acusat d'haver extorsionat un empresari del Bages i d'haver-li exigit el pagament de 100.000 euros. L'home ja ha ingressat a presó provisional després d'haver passat a disposició judicial.

Al detingut se l'acusa dels delictes d´extorsió, assetjament, temptativa de robatori amb violència i intimidació i dipòsit d´armes, ja que tenia a casa seva més de 30 armes de foc i més de 1.300 projectils en perfecte estat d'ús. La investigació ha anat a càrrec de la Divisió d´Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Segrestos i Extorsions

Els fets, segons han explicat aquest divendres els Mossos d'Esquadra, es remunten al 4 de desembre de l´any passat, quan l'afectat, un empresari de la comarca del Bages, va denunciar que era víctima d´un procés d'extorsió.

El primer incident el va patir el 28 de setembre passat. Quan sortia de casa seva en vehicle amb el seu fill de 8 anys, van ser assaltats per una home que esgrimia una arma de foc, però l´empresari va poder fer una maniobra evasiva i fugir sense patir cap lesió.

Uns mesos més tard, concretament el dia 3 de desembre, l´home va rebre a la seu de la seva empresa una carta en la que l´autor s´identificava com l´autor de l´assalt frustrat i li donava unes instruccions molt planificades perquè publiqués un anunci per paraules en un diari i que hi posés un telèfon de contacte per rebre instruccions.

Un cop la víctima va posar la denúncia, la Unitat Central de Segrestos i Extorsions va fer-se càrrec de la investigació amb l´objectiu d´identificar, localitzar i detenir l´autor de l´extorsió, al mateix temps que assessoraven la víctima sobre mesures de seguretat i com havia d´actuar en les possibles comunicacions i negociacions posteriors.

En el transcurs de la investigació l´empresari va rebre un total de cinc cartes així com diverses comunicacions telefòniques, realitzades per missatgeria de text (SMS) i també de veu, les quals van ser molt espaiades en el temps. En aquestes comunicacions li exigien el pagament de 100.000 euros sota l´amenaça de fer-li mal tant a ell com a la seva família. Posteriorment el van obligar a publicar un segon anunci per paraules indicant un telèfon de contacte segur.

Els Mossos destaquen que les extremes mesures de seguretat que prenia l´extorsionador per no ser identificat en les seves accions ha dificultat notablement la investigació que ha durat uns set mesos aproximadament.

Tot i aquestes mesures de contra vigilància, el 5 de maig la Unitat Central de Segrestos i Extorsions, conjuntament amb el Grup Especial d´Intervenció (GEI), van organitzar un dispositiu en una zona apartada de Navarcles que va finalitzar amb la detenció in fraganti de l´autor.

Posteriorment, amb autorització judicial, els efectius de la Unitat Central de Segrestos i Extorsions van escorcollar casa seva, on van localitzar-hi més de 30 armes de foc, una gran quantitat de munició de diversos calibres, 18 armes blanques, 15 telèfons mòbils, una armilla antibales, dos passamuntanyes, una perruca, una màscara i càmeres amb visor nocturn.

Tot i restar a l´espera de l´estudi pericial, els agents van observar que l´extorsionador disposava d´una peça intercanviable del disparador modificada per poder disparar ràfegues de munició de guerra. Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l´ingrés a presó.