Una quarantena d'entitats i partits han signat un manifest d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) del Bages que reclama la retirada de dues multes interposades pels Mossos a dos joves que van assistir a la concentració antifeixista convocada a Manresa arran d'un acte del partit xenòfob Som Catalans, el 30 de gener passat. Entre els signants, hi ha tots els partits representants al ple de Manresa, excepte CDC i C's.

UCFR del Bages, que va ser qui va convocar la contramanifestació, va presentar aquest dimarts la campanya per exigir a Interior la retirada de les sancions, que es van interposar per desobediència a l'autoritat, en aplicació de la llei de protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa. Diputats al Parlament de la CUP i de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) van assistir a la presentació de la campanya per donar el suport als denunciats. També hi eren els regidors de Manresa de la CUP, del PSC i de Democràcia Municipal.

Els fets es remunten al 30 de gener a la plaça de Sant Domènec. Els Mossos van identificar tots els assistents a les dues concentracions, que no s'havien comunicat prèviament i que es van dur a terme sense incidents. Segons els Mossos, els dos antifeixistes denunciats no van lliurar els seus DNI quan els ho van requerir i van demanar reiteradament el motiu pel qual havien de ser identificats. Els sancionats al·leguen que mai no es van negar a identificar-se, sinó que només van demanar per quin motiu havien de fer-ho. Recalquen, a més, que no van desobeir, perquè van acabar mostrant els seus DNI.

El diputat de CSQP Joan Josep Nuet, que va assistir a l'acte, va anunciar que el seu partit portarà el cas al Parlament per demanar que el Govern "no apliqui una llei del PP que està feta per reprimir els moviments socials i la joventut contestatària". Al seu torn, la diputada de la CUP Mireia Vehí, també present a Manresa, va denunciar que es tracta d'una legislació que "atempta directament contra els drets i les llibertats de les persones". Per això, va demanar la seva retirada i va recordar que es tracta d'un acord signat en la Declaració del 9-N.

Els dos denunciats, amb el suport d'UCFR del Bages, ja han presentat un recurs a les denúncies. La campanya inclourà diferents actes solidaris per recaptar fons per ajudar la defensa jurídica dels afectats, com ara un concert-dinar que tindrà lloc aquest dissabte, a la 1 del migdia, a l'Ateneu la Sèquia de Manresa. A més, UCFR portarà al ple municipal de Manresa una moció de suport als dos joves denunciats.

Una de les persones sancionades, Meritxell Brun, va explicar que, en l'acte de Som Catalans, es van proferir consignes islamòfobes, xenòfobes i contra els refugiats. "Aquests actes no tenen cabuda a Manresa, ja que el ple municipal es va declarar ciutat antifeixista i favorable a l'acollida de refugiats", va recordar Brun.