La Sala d´Exposicions de la Plana de l´Om ha inaugurat aquest dimecres l´exposició dels 150 anys de la Policia Local de Manresa, que inclou imatges, fotografies i materials diversos d'un segle i mig de vida del cos de seguretat. Serà oberta al públic fins al 21 de juny, cada dia de 6 de la tarda a 9 del vespre.

Un dels principals atractius de la mostra és la gran maqueta de l´edifici i les instal·lacions adjacents de la Florinda -seu policial des del 1986- que ha estat construïda especialment per aquesta exposició pel caporal Francisco González Montiel. Una recreació espectacular que, un cop acabada l'exposició, s'instal·larà de manera permanent a les dependències de la Florinda.

L´estrena de l´exposició, que s´emmarca dins la programació d´actes organitzats al llarg de l´any per commemorar aquest efemèride, ha comptat amb la presència de l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent; de la regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Olga Sánchez; del cap de la Policia Local, Jordi Mora; i dels agents de la Policia responsables de l´exposició, Francisco González Montiel i Joan Carles López Flores.

L´exposició commemorativa pretén ser molt visual i molt representativa que reculli un tast de la documentació, de les imatges i dels materials emprats durant un segle i mig d´història. Entre la selecció de documentació antiga es podrà veure el llibre d´acords municipals que inclou la creació l´any 1866 de la creació i nomenament dels quatre primers guàrdies a la ciutat. S'hi poden veure també, entre d´altres documents, models de reglaments, d´identificacions de policies, de permisos d´armes i de denúncies.

Entre els materials exposats hi ha una mostra d´uniformes masculins i femenins de diverses etapes del cos. Les motocicletes també ocupen un espai important amb la presència de cinc dels models utilitzats al llarg dels anys (Montesa Brio 80, Ossa 160 6T, Sanglas 400, Puch Cobra 74 i l´actual Honda Deauville 700).

La mostra inclou una mostra de gorres i cascs des del 1950 fins ara així com un recull de diversos models d´escuts de pit i braç. Es pot veure també una tria de diversos aparells que s´han utilitzat en la feina policial (radar, alcoholímetre, lector tacògraf, ràdios, PDA..).

Així mateix, a la mostra hi ha una recreació del material que va formar part de l´escola infantil de circulació que hi va haver l´any 1960 al terrat de Can Jorba, per iniciativa de Biela Club Manresa. L´exposició es completa amb la projecció d´un audiovisual de 12 minuts que recull amb fotografies l´evolució del cos policial al llarg de 150 anys al servei dels ciutadans de Manresa.

En la inauguració d'avui, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha manifestat que l'estrena de l'exposició, i el conjunt d'actes del 150è aniversari, són un "reconeixement a la tasca de servei a la ciutat" de la Policia Local, i ha remarcat l'excel·lent feina de la comissió organitzadora dels actes. Junyent ha destacat l'emotivitat d'actes com el d'avui, i ha volgut recordar també que, més enllà dels recursos sempre limitats, l'aniversari de la policia està sent d'allò més lluït gràcies a la tasca dels que ho han organitzat. Igualment, ha recordat que el centenar d'agents que actualment formen el cos són dignes hereus dels quatre pioners que van formar la primera policia de Manresa, el 1866, i que després d'anys en què ha estat impossible, enguany es crearan dues noves places d'agents de Policia Local.

La regidora Olga Sánchez ha agrait especialment les aportacions dels agents, de les seves famílies, antics agents i altres persones vinculades al cos, per tal de fer realitat l'exposició que avui s'ha inaugurat. Ha remarcat la feina de la comissió organitzadora, especialment del caporal Francisco González Montiel i de l'agent Juan Carlos López Flores, així com la implicació de diversos departaments de l'Ajuntament.